ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Πρόεδρος Μαυροβουνίου: «Σήμα συναγερμού για την ΕΕ το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ»

Πρόεδρος Μαυροβουνίου: «Σήμα συναγερμού για την ΕΕ το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκλάβει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που σημαδεύτηκε από υψηλό ποσοστό αποχής, ως «σήμα συναγερμού» απέναντι στην απειλή που συνιστούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στα δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

«Η επιδίωξη της διεύρυνσης (της ΕΕ) είναι κρίσιμης σημασίας για τα δυτικά Βαλκάνια και για την Ευρώπη», είπε σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Έχω την εντύπωση πως ο φιλοευρωπαϊκός ενθουσιασμός, που ακολούθησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θα αδρανήσει για λίγο (…) Στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων αναμένουμε παράφωνα μηνύματα εκ μέρους της υπόλοιπης Ευρώπης για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να γίνει η διεύρυνση», εξήγησε.

«Η σύγχυση θρέφει τις αυταπάτες τις οποίες εκμεταλλεύονται ορισμένοι αντιδραστικοί παράγοντες που είναι ακόμα παρόντες στην περιοχή μας και εξακολουθούν να ονειρεύονται ότι θα ανασυνθέσουν ολόκληρη την περιοχή και θα οικοδομήσουν και θα διευρύνουν κράτη σε εθνική βάση», υπογράμμισε.

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ «δείχνει με ηχηρό τρόπο το πρόβλημα για το οποίο μιλώ», υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι η διαβούλευση «δεν είχε προετοιμαστεί αρκετά».

Το δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με το νέο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας σημαδεύτηκε από πολύ υψηλή αποχή.

«Ελπίζω πως στις Βρυξέλλες και αλλού το αποτέλεσμα του μακεδονικού δημοψηφίσματος θα εκληφθεί ως ένα σήμα συναγερμού και ως μια τελευταία προειδοποίηση που μας λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πολύ πιο βαθιά ανάλυση των σχέσεών μας με την πολιτική της διεύρυνσης», επέμεινε.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της ΕΕ να πραγματευθεί τις αιτίες της κρίσης την οποία διέρχεται και την ανάγκη της για ενίσχυση, αλλά δεν νομίζουμε πως μπορεί κάποιος να απαντήσει στην πρόκληση αυτή με την επιβράδυνση ή με το σταμάτημα μιας αποστολής όπως είναι η διεύρυνση της ΕΕ», κατέληξε.

Η ΕΕ ξεκίνησε «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» με τη Σερβία το 2014 και με το Μαυροβούνιο το 2012. Δέχθηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 και να συζητήσει τρόπους για να ενσωματώσει το Κόσοβο και τη Βοσνία.

Όμως πολλά κράτη μέλη φρενάρουν την προσπάθεια λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, η προσχώρηση των οποίων θεωρούν ότι ήταν πολύ εσπευσμένη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.