ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

«Δεν κάνω του κεφαλιού μου, ακολουθώ εντολές του Μπιν Σαλμάν» έγραφε σε tweet ο αποδιοπομπαίος τράγος του Ριάντ

«Δεν κάνω του κεφαλιού μου, ακολουθώ εντολές του Μπιν Σαλμάν» έγραφε σε tweet ο αποδιοπομπαίος τράγος του Ριάντ

Η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Αιτία αποτελεί φυσικά η εξωφρενική εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας ότι ο θάνατος του δημοσιογράφου ήταν αποτέλεσμα «αψιμαχίας με γροθιές» ανάμεσα στον 60χρονο Κασόγκι και σε… 15 ανθρώπους που συνάντησε μέσα στο προξενείο, αλλά και η εμφανής απόπειρα του Ριάντ να «φορτώσει» το έγκλημα σε δύο άτομα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Δημοσιοποιώντας τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας για την υπόθεση, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ταυτόχρονα την καθαίρεση του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και ενός συμβούλου του παλατιού.

«Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, υποδιευθυντής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το SPA, επικαλούμενο βασιλικό διάταγμα.

Ο δεύτερος αποδιοπομπαίος τράγος του Ριάντ είναι ο Σαούντ αλ Καχτάνι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλατιού, ο οποίος υπηρετούσε στη θέση του συμβούλου και ήταν στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.

Ο Καχτάνι διατηρεί αρκετά ισχυρή παρουσία στα social media. Μόνο ο λογαριασμός του στο Twitter έχει πάνω από 1.3 εκατ. followers, ενώ ο ίδιος, σε πολλές αναρτήσεις του στο παρελθόν, εξέφραζε την αφοσίωσή του στη βασιλική οικογένεια του Ριάντ και ιδίως στον πρίγκιπα διάδοχο.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που είχε κάνει πριν από ένα χρόνο ο αλ Καχτάνι, στην οποία ανέφερε: «Νομίζετε ότι κάνω του κεφαλιού μου; Ακολουθώ πιστά τις εντολές του Βασιλιά μου και είμαι αφοσιωμένος υπηρέτης του διάδοχου πρίγκιπα». Η δήλωση αυτή έρχεται φυσικά σε αντίθεση με το αφήγημα του Ριάντ, που επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο Καχτάνι ενεργούσε μόνος.

Πάντως, μία ανάρτηση που έκανε μετά την καθαίρεσή του ο Καχτάνι δείχνει ότι δεν κρατάει κακία στο παλάτι, οπότε μπορεί να πρόκειται για «πρόθυμο» αποδιοπομπαίο τράγο, ο οποίος θα κρατήσει κλειστό το στόμα του, πιθανόν με αντάλλαγμα την αμνηστία. «Ευχαριστώ τον πρίγκιπα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Θα συνεχίσω να υπηρετώ πιστά την χώρα μου μέχρι το τέλος της αιωνιότητας και η Σαουδική Αραβία θα παραμείνει ψηλά με τη βοήθεια του Αλλάχ», αναφέρει σε σημερινό tweet ο Καχτάνι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/saudq1978/status/1053438590095708160

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.