ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Σε αυτήν την πόλη σου δίνουν 10.000 δολάρια για να γίνεις κάτοικος!

Σε αυτήν την πόλη σου δίνουν 10.000 δολάρια για να γίνεις κάτοικος!

Ένα εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο για να προσελκύσει νέους κατοίκους εφαρμόζει πόλη στις ΗΠΑ.

Η πόλη που έγινε γνωστή από την αγαπημένη σειρά «Φιλαράκια», η Τούλσα στη Οκλαχόμα προσφέρει 10.000 δολάρια για να προσελκύσει νέους κατοίκους. Το πρόγραμμα Tulsa Remote είναι χρηματοδοτούμενο από το Tulsa Community Foundation και το ίδρυμα George Kaiser και έχει σαν στόχο να γεφυρώσει το ολοένα και διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων και των μικρότερων πόλεων.

Η πρωτοβουλία δηλώνει πως αναζητά «χτίστες, δραστήριους ανθρώπους, και μεταμορφωτές που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της πόλης». Σε αντάλλαγμα, προσφέρει στους επιτυχείς υποψηφίους έξοδα μετακίνησης, μηνιαίες πληρωμές για να καλύψουν το ενοίκιο και κοινό χώρο εργασίας. Οι προϋποθέσεις που θέτει το «Tulsa Remote» είναι οι υποψήφιοι να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να εργάζονται με μια εταιρεία που τους επιτρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως. Μια αριθμομηχανή στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας επίσης δίνει την ευκαιρία να συγκριθούν τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης και η πιθανή εξοικονόμηση.

Η πόλη Τούλσα είναι η 47η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με πληθυσμό περίπου 400.000 κατοίκων, και δεν είναι η πρώτη που πραγματοποιεί μια τέτοια κίνηση για να ανεβάσει τον αριθμό των κατοίκων της. Στη Βαλτιμόρη την 30η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ στο Μέριλαντ, η πρωτοβουλία «Αγοράζοντας στη Βαλτιμόρη» προσφέρει 5.000 δολάρια για την αγορά ενός σπιτιού. Στο Βερμόντ που είναι γνωστό για τα ξενοδοχεία και το σιρόπι σφενδάμου, οι νέοι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως μπορούν να λάβουν μέχρι και 10.000 δολάρια ως επιχορήγηση για να μετακομίσουν στην πόλη.

Όπως τονίζει η έκθεση του Ινστιτούτου Brookings, βλέπει τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και υπάρχει μεγάλή συγκέντρωση ταλέντου να έχουν δημιουργήσει δυο διαφορετικές Αμερικές. «Μεγάλες, τεχνολογικά εξελιγμένες μητροπόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη με πληθυσμούς άνω του ενός εκατομμυρίου έχουν ανθήσει, αντιπροσωπεύοντας το 72% της αύξησης της απασχόλησης στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση», έγραψαν στην έκθεση οι ερευνητές Clara Hendrickson, Mark Muro και William A. Galston από το ίδρυμα. «Αντίθετα, πολλές από τις μικρότερες πόλεις, τις μικρές κωμοπόλεις και τις αγροτικές περιοχές έχουν εξασθενήσει».

Να σημειωθεί πως οι πόλεις αυτές προσφέρουν ευκαιρίες για όσους είναι κατοίκους των ΗΠΑ αλλά και για όσους έχουν βίζα εργασίας για τη χώρα. Οι μετανάστες που έρχονται στις ΗΠΑ έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς πολίτες αρκεί να διαθέτουν τα νόμιμα έγγραφα παραμονής και εργασίας.

Η …μετακόμιση

Για όσους από εσάς σκέφτεστε να μετακομίσετε στις ΗΠΑ για να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που προσφέρουν οι πόλεις αυτές, οφείλετε να γνωρίζετε πως η μετανάστευση στην Αμερική μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

  • Με κλήρωση: Κάθε χρόνο η Αμερικανική κυβέρνηση κληρώνει έναν μικρό αριθμό αδειών μόνιμης παραμονής (“πράσινες κάρτες”).
  • Με συγγενείς πρώτου βαθμού: Αν έχει κανείς συγγενείς πρώτου βαθμού που είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να τον μετακαλέσουν και να ζητήσουν την χορήγηση πράσινης κάρτας. Η διαδικασία παίρνει 12-18 μήνες αλλά μέσα στους πρώτους 6 μήνες το ενδιαφερόμενο άτομο εξασφαλίζει προσωρινή άδεια εισόδου και εργασίας στη χώρα.
  • Με εργοδοτική προσφορά: Πρόκειται για θεώρηση εισόδου (βίζα) που επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να εργαστεί αποκλειστικά για τον εργοδότη που τον καλεί στη χώρα.
  • Με σπουδές: Τελειώνοντας ένα πρόγραμμα σπουδών (προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό) ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα προσωρινής άδειας εργασίας (Optional Practical Training). Η άδεια αυτή διαρκεί 12 μήνες.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν συμπληρώσει 5ετία μπορούν να πολιτογραφηθούν εύκολα, συμπληρώνοντας μια απλή αίτηση και περνώντας εξετάσεις γλωσσικής επάρκειας και πολιτικής αγωγής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.