Κύπρος: Απώλεια του εμπορικού σήματος για το χαλούμι στη Βρετανία

Κύπρος: Απώλεια του εμπορικού σήματος για το χαλούμι στη Βρετανία

H αδράνεια και η ανευθυνότητα κάποιων δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο οδήγησε την απώλεια του εμπορικού σήματος για το χαλούμι, με απόφαση βρετανικού δικαστηρίου. Το εμπορικό σήμα διεκδικούσε μια ιδιωτική εταιρεία που την ελέγχουν Κύπριοι και παρασκευάζει χαλούμι στη Βρετανία.

Η Λευκωσία δεν έστειλε τα απαιτούμενα έγγραφα όπως προβλεπόταν από το δικαστήριο, γιατί κάποιοι υπάλληλοι «ξεχάστηκαν» και έτσι το δικαστήριο κατακύρωσε το εμπορικό σήμα στην ιδιωτική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρεία στην Αγγλία δικαιούται αν παρασκευάζει χαλούμι που αποτελεί παραδοσιακό κυπριακό προϊόν. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει και τις εξαγωγές που αποτελούν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα της Κύπρου. Μετά τη δικαστική ήττα η Λευκωσία άσκησε έφεση ενώ αναμένεται να κάνει και νέα αίτηση για κατακύρωση του εμπορικού σήματος.

Το όλο θέμα ξεκίνησε στις 22/12/2017 όταν η βρετανική εταιρεία Giannos & Pascalis ltd υπέβαλε τρεις ξεχωριστές αιτήσεις για να ακυρώσει ή να ανακαλέσει το εμπορικό σήμα που είχε κατοχυρωθεί στην Κύπρο. Το IPO (Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας) πληροφόρησε το Κυπριακό υπουργείο Εμπορίου ότι υποβλήθηκαν οι αιτήσεις, ενώ με επιστολή του στις 26 Ιανουαρίου του 2018 εξηγούσε ότι το υπουργείο είχε δύο μήνες για να υποβάλει «αντισταθμιστική δήλωση», καθιστώντας σαφές πως εάν δεν κατατεθεί εντός της προθεσμίας, η κατοχύρωση του σήματος κηρύττεται άκυρη.

Τα αποδεικτικά στοιχεία από το κυπριακό υπουργείο δείχνουν ότι η επιστολή παραλήφθηκε στις 9 Φεβρουαρίου και δόθηκε η εντολή να διαβιβαστεί η επιστολή στη Νομική Υπηρεσία της Κύπρου. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην υποβληθεί κανένα έντυπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακολούθησε μία νέα επιστολή στις 5 Απριλίου του 2018, εξηγώντας πως χωρίς έντυπο η κατακύρωση του σήματος θα θεωρηθεί άκυρη. Επίσης θα έπρεπε να δοθούν γραπτώς οι όποιες διαφωνίες και να ζητηθεί ακρόαση πριν από τις 19 Απριλίου. Το υπουργείο παρέλαβε την επιστολή στις 26 Απριλίου και έφθασε στο σωστό γραφείο στις 9 Μαΐου. Και επειδή λοιπόν δεν κατατέθηκε κανένα έντυπο και δεν δόθηκε καμία απάντηση, η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος κηρύχθηκε άκυρη και ζητήθηκε διαγραφή από το μητρώο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.