ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Γιατί ο μισός πλανήτης μισεί τον Τζορτζ Σόρος – Έχει απέναντί του Β. Πούτιν, Τ. Ερντογάν, Β. Ορμπαν και Ντ. Τραμπ

Γιατί ο μισός πλανήτης μισεί τον Τζορτζ Σόρος – Έχει απέναντί του Β. Πούτιν, Τ. Ερντογάν, Β. Ορμπαν και Ντ. Τραμπ

Την περασμένη Τετάρτη που οι Financial Times ανακήρυξαν τον Τζορτζ Σόρος το πρόσωπο της χρονιάς, το διαδίκτυο γέμισε με συγχαρητήρια μηνύματα, αλλά και μηνύματα γεμάτα μίσος.

Η εφημερίδα περιέγραψε τον 88χρονο Σόρος «τον κλασικό υπέρμαχο της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας» και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι λαϊκιστές τον μισούν. Από το 1979, ο γεννημένος στην Ουγγαρία δισεκατομμυριούχος έχει δώσει 32 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα που έχει βγάλει από τα hedge-fund σε δράσεις για τη δημοκρατία μέσω των Ιδρυμάτων του, Open Society Foundations. Ακόμη και πριν την πτώση του Τοίχους του Βερολίνου, έστελνε φωτοτυπικά στην Ουγγαρία για να βοηθήσει στη διάδοση των δημοκρατικών αξιών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει στηρίξει φιλελεύθερες δράσεις, όπως την ένωση για τα δικαιώματα των Πολιτών, American Civil Liberties Union, ενώ ξόδεψε εκατομμύρια το 2004 για να εμποδίσει την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Τα χρόνια που μας πέρασαν έχει καταφέρει να «κερδίσει» το μίσος της «ανελεύθερης ελίτ», όπως του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, και πολλών άλλων. Ουσιαστικά έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, η τεράστια περιουσία του Σόρος, η Εβραϊκή καταγωγή του και οι φιλελεύθερες πεποιθήσεις του έχουν ταΐσει αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας. Ο πρώην παρουσιαστής του Fox News, Glenn Beck, τον χαρακτήρισε μία «μαριονέτα» που θέλει να «γονατίσει οικονομικά την Αμερική».

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσική βιομηχανία των τρολ που ήθελε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016 – και τα κατάφερε – έφτιαξε «δεκάδες αναρτήσεις που κατηγορούσαν το Σόρος για άπειρα, απίστευτα πράγματα, όπως αποκαλύφθηκε σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Γερουσία.

Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ενστερνιστεί κάποιες θεωρίες συνωμοσίας για τον Σόρος. Το τελευταίο του διαφημιστικό πριν τις εκλογές έδειχνε τον Σόρος και έλεγε «για αυτούς που ελέγχουν την εξουσία στην Ουάσιγκτον και τα παγκόσμια συμφέροντα».

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, ο Τραμπ είπε ότι δε θα του φαινόταν περίεργο αν κάποιος χρηματοδοτούσε το καραβάνι των προσφύγων στα σύνορα με το Μεξικό, αφήνοντας βέβαια να εννοηθεί ότι μιλά για τον Σόρος. Κάποιοι άλλοι βέβαια το κλιμάκωσαν ακόμη περισσότερο. Ο Σόρος ήταν ο πρώτος παραλήπτης βόμβας από αυτές που εστάλησαν σε επικριτές του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο. Ο άντρας που κατηγορείται ότι έστειλε τις εν λόγω βόμβες είναι ο César Sayoc, που έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές στο δισεκατομμυριούχο στο Twitter. Μετά από αυτή την υπόθεση, ο γιος του Σόρος κατηγόρησε τον Τραμπ για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ ο ίδιος ο Σόρος δήλωσε «πολύ αναστατωμένος» από τις θεωρίες συνωμοσίας, που καταλήγουν να οπλίσουν ανθρώπους.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ήταν φοιτητής, ο Ορμπάν, πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα του Σόρος για να σπουδάσει στην Αγγλία. Τώρα που έγινε πρωθυπουργός έχει βάλει απέναντι του τον Σόρος, ο οποίος έχει υποχρεωθεί να μεταφέρει αρκετά μαθήματα του Πανεπιστημίου στη Βιέννη.

Ο Όρμπαν στοχοποίησε τον Σόρος και στην προεκλογική του εκστρατεία, κατηγορώντας του – επειδή είναι Εβραίος – ότι θέλει να διαβρώσει τις Χριστιανικές αξίες καλώντας στην Ευρώπη εκατομμύρια μουσουλμάνους μετανάστες.

Το δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο στοχοποίησε φυσικά και η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, με τίτλους όπως «Ο δισεκατομμυριούχος που καταφέρεται κατά της Γαλλίας». Το ίδιος έχει κάνει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλές φορές παίξει το χαρτί του αντισημιτισμού υποστηρίζοντας ότι στόχος του Σόρος είναι να διχάσει τα έθνη και να τα καταστρέψει.

Η οργάνωση του Σόρος εκδιώχθηκε από τη Ρωσία το 2015 και πρόσφατα τον παρομοίασε με το Ρώσο ολιγάρχη, Γεβγένι Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγορείται ότι έφτιαξε τις στρατιές των τρολ και υπόκειται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο Σόρος εμπλέκεται σε πολλές καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν.

Προσφάτως, ο Σόρος κατηγορήθηκε ακόμη και ότι εμπλέκεται σε δράσεις κατά του διορισμού του Μπρετ Κάβανο, εκλεκτού του Τραμπ, για το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Σόρος φαίνεται να πιστεύει ότι το ρεύμα είναι ενάντια στις ιδέες του. Σε μία ομιλία στις Βρυξέλλες πέρυσι, προειδοποίησε τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι περιβάλλονται από εχθρικές κυβερνήσεις: τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και «την Αμερική που θέλει να φτιάξει ο Τραμπ, αλλά δεν μπορεί». Και εξέφρασε τη λύπη του για τις αντι-ευρωπαϊκές τάσεις που γιγαντώνονται και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες για τις οποίες δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναγνωρίζοντας τις δυνάμεις εναντίον του, διπλασίασε τους πόρους που δίνει στις οργανώσεις του στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μία μάχη και είναι άγνωστο ακόμα το ποιος θα κερδίσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.