Εκλογές στο Ισραήλ: Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατού Μπένι Γκαντζ απέναντι στον Νετανιάχου

Εκλογές στο Ισραήλ: Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατού Μπένι Γκαντζ απέναντι στον Νετανιάχου

Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατού, ο Μπένι Γκαντζ, τον οποίο δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως τον επικρατέστερο αντίπαλο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, καταχώρησε σήμερα επισήμως τον πολιτικό του σχηματισμό.

Οι λεπτομέρειες για το «Κόμμα Ισραηλινής Ανθεκτικότητας» που εγγράφηκε στους εκλογικούς καταλόγους, δίνουν λίγες αναφορές για την ιδεολογική του τάση.

Μαζί με τη διατήρηση του Ισραήλ ως «ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος», το νέο κόμμα δεσμεύεται για αλλαγές – χωρίς να τις προσδιορίζει – στις προτεραιότητες στην εθνική ασφάλεια και την οικονομία.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια εύκολη επικράτηση για τον Νετανιάχου στις εκλογές της 9ης Απριλίου με το δεξιό του κόμμα Λικούντ, να λαμβάνει περίπου 30 από τις 120 κοινοβουλευτικές έδρες και να σχηματίζει στην πορεία έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, παρόμοιο με το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Οι σφυγμομετρήσεις, που δημοσιεύτηκαν μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών από τον Νετανιάχου τη Δευτέρα, έδιναν τη δεύτερη θέση σε ένα υποθετικό – τότε – κόμμα του Γκαντζ. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα λάβει περίπου 15 έδρες.

Η υποψηφιότητα του κόμματος του Γκαντζ, που έρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ίσως ευνοήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον σχηματισμό να ένα προκαλεί ενδεχομένως ένα ακόμη ρήγμα στην ήδη ετερόκλιτη αντιπολίτευση της χώρας.

Ο 59χρονος Γκαντζ διετέλεσε αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατού από το 2011 έως το 2015.

Ο Νετανιάχου, που διανύει την τέταρτη πρωθυπουργική θητεία του, κυβερνούσε με μια πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού (61 σε σύνολο 120 κοινοβουλευτικών εδρών).

Βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τον Νοέμβριο του 2019. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την ορκωμοσία νέας, μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Μια σειρά ερευνών για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου και εν αναμονή αποφάσεων από τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ για το αν θα ακολουθήσει τις αστυνομικές συστάσεις και θα τον παραπέμψει έχουν προκαλέσει εκτιμήσεις ότι θα επιδιώξει μια δημόσια επίδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του μέσω της κάλπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Νετανιάχου αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο και δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να παραιτηθεί αν του απαγγελθούν κατηγορίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.