ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Τζεφ Μπέζος: Πώς ξοδεύει την περιουσία του – Είναι όσο το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας

Τζεφ Μπέζος: Πώς ξοδεύει την περιουσία του – Είναι όσο το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 156 δισεκατομμύρια δολάρια, και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατόχους γης στις ΗΠΑ. Το να ξοδεύει 88.000 δολάρια είναι σαν να ξοδεύει ο μέσος Αμερικάνος μόλις 1 δολάριο. Κάθε χρόνο ρευστοποιεί τουλάχιστον 1 δισ δολάρια από την περιουσία του για να χρηματοδοτεί το διαστημικό του πρόγραμμα Blue Origin.

Ο CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της νεότερης ανθρώπινης ιστορίας και είναι ο πρώτος που η περιουσία του ξεπέρασε τα 100 δισ δολάρια. Όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, θέλει να ξοδέψει όλη την περιουσία του για το καλό της ανθρωπότητας. Ίδιοι στόχοι με τον άνθρωπο που αποτελούσε μέχρι τώρα τον πήχη της επιτυχίας του Τζεφ Μπέζος, τον Μπιλ Γκέιτς.

Η Amazon που ίδρυσε το 1994, αποτελεί την βασική πηγή πλούτου του Τζεφ Μπέζος και σήμερα είναι ο CEO και βασικός της μέτοχος με 16% ποσοστό. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές της μετοχής της Amazon, τόσο αυξάνεται και η περιουσία του ηγέτη της, καθώς χαρακτηριστικό είναι πως από την στιγμή που η μετοχή της Amazon βγήκε δημόσια το 1997, μέχρι σήμερα έχει εκτοξευτεί κατά 97.000%!

Η Amazon έχει μετατραπεί πλέον σε μια επιχείρηση που αγγίζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας και έχει γιγαντωθεί μέσα από επικερδείς συμφωνίες και επενδύσεις. Το 2009 η Amazon αγόρασε το διαδικτυακό κατάστημα παπουτσιών Zappos για 1,2 δισ δολάρια. Το 2017, αγόρασε επίσης την Whole Foods για 13,7 δισ δολάρια, δίνοντας στην Amazon το 18% της λιανικής αγοράς των σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ. Ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 η εταιρεία αποκάλυψε την Amazon Web Services, μια επιχείρηση cloud αξίας 17,5 δισ δολαρίων.

Χωρίς να προκαλεί έκπληξη η ακίνητη περιουσία του Τζεφ Μπέζος είναι αντίστοιχα εντυπωσιακή. Ανάμεσα στα περιουσιακά του στοιχεία ανήκει και ένα σπίτι στην Μεδίνα της Ουάσιγκτον αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων, που γειτνιάζει με τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου τον Μπιλ Γκέιτς.

Ο Τζεφ Μπέζος δίνει μεγάλη σημασία στο ποιους έχει για γείτονες καθώς διαθέτει και μια κατοικία αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουάσιγκτον που βρίσκεται στην ίδια γειτονιά με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα αλλά και την Ιβάνκα Τραμπ. Εκτός από αυτά έχει στην κατοχή του μια έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς και 3 διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη συνολικής αξίας 17 εκατ. δολαρίων Τέλος, η μεγαλύτερη σε έκταση ακίνητη περιουσία του είναι ένα ράντσο έκτασης 121.000 τ.μ. στο Βαν Χορν του Τέξας που χρησιμοποιείται επίσης και ως έδρα της εταιρείας Blue Origin που έχει στόχο την εξερεύνηση του διαστήματος.

Καθώς τα ταξίδια του είναι πάρα πολλά, ο Τζεφ Μπέζος δεν θα μπορούσε να παίρνει απλά τις συμβατικές εμπορικές αερογραμμές σαν κοινός θνητός. Διαθέτει ένα Gulfstream τζετ αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτές τις δουλειές.

Αν και δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τις δημόσιες φιλανθρωπίες, πολύ συχνά κάνει μεγάλες δωρεές στο Mary’s Place, έναν οργανισμό που ασχολείται με τους άστεγους του Σιάτλ, όπως επίσης και στο TheDream.US που υποστηρίζει ανθρώπους που προστατεύονται από το Dream Act.

Μπορεί να μην θεωρείται ιδιαίτερα φιλάνθρωπος, αλλά πολλές φορές επενδύει και χρηματοδοτεί διάφορα projects. Το 2013 ο Μπέζος χρηματοδότησε και ηγήθηκε της αποστολής για να ανασύρουν μια από τις μηχανές του Apollo 12 από τον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου μετά από αίτημα του, η NASA δώρισε στο Μουσείο Αεροναυτιλίας του Σιάτλ. Στις αρχές του 2018 ο Μπέζος χρηματοδότησε με 42 εκατ. δολάρια το ρολόι των 10.000 ετών που θα συμβολίζει τον ατελείωτο στοχασμό, μέσω του Long Now Foundation.

Έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αγορές και επενδύσεις μέσα από την Venture Capital, και την Bezos Expenditions, ενώ ο ίδιος έχει επενδύσει προσωπικά σε Google, Uber, Airbnb και άλλα, όπως την αγορά το 2013 της New York Post για 250 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το πιο φιλόδοξο σχέδιο του είναι η Blue Origin.

Ο πύραυλος του ονόματι New Sheppard έχει ήδη αρκετές επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις και τώρα αναπτύσσει τον μεγαλύτερο ονόματι New Glenn. Ρευστοποιεί κάθε χρόνο 1 δισ δολάρια μετοχών Amazon για να χρηματοδοτεί το σχέδιο του που στόχο έχει να ενισχύσει τα σχέδια της ανθρωπότητας για διαστημικά ταξίδια και την δημιουργία αποικιών στο ηλιακό μας σύστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλο τον πλούτο του για να χρηματοδοτήσει την εξερεύνηση του διαστήματος, με τον Τζεφ Μπέζος να θεωρεί πως αυτό θα είναι το μεγαλύτερο του επίτευγμα. Ελπίζει ότι το Blue Origin θα αυξήσει την ανθρώπινη παραγωγικότητα και απόδοση και θα βοηθήσει στον να αποφευχθεί το «βάλτωμα» του πολιτισμού. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει: « Είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω έναν σκοπό που με οδηγεί και το Blue Origin πιστεύω θα είναι πολύ σημαντικό για τον ανθρώπινο πολιτισμό μακροπρόθεσμα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.