ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Οι πιο «εντυπωσιακές» αποδράσεις όλων των εποχών

Οι πιο «εντυπωσιακές» αποδράσεις όλων των εποχών

Δώδεκα κρατούμενοι απέδρασαν από την φυλακή της κομητείας του Γουόκερ στο Τζάσπερ της Αλαμπάμα στις 30 Ιουλίου με… φυστικοβούτυρο το οποίο χρησιμοποίησαν για να αλλάξουν τον αριθμό πάνω από την πόρτα της εξόδου. Νομίζοντας πως πρόκειται για την πόρτα κάποιου κελιού, ένας νεαρός, άπειρος φρουρός παραπλανήθηκε και τους άνοιξε την έξοδο. Οι έντεκα από αυτούς συνελήφθησαν άμεσα, ενώ ο εικονιζόμενος Brady Kilpatrick συνελήφθη από το FBI στις 2 Αυγούστου στη Φλόριντα.

Φυλακη της κομητειας Οραντζ, 2016

Ένας από τους δραπέτες συνελήφθη στις 29 Ιανουαρίου του 2016, μια εβδομάδα μετά την εντυπωσιακή απόδραση του από την φυλακή. Οι 3 δράστες το “έσκασαν” από το σωφρονιστικό ίδρυμα κόβοντας ένα μεταλλικό πλέγμα που τους οδήγησε στην οροφή της φυλακής. Οι άλλοι δύο δραπέτες, ο Jonathan Tieu και ο Hossein Nayeri, συνελήφθησαν 650 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο μία μέρα μετά την απόδραση.

Χοακιν ‘El Chapo’ Γκουζμαν, 2015

Ο Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών κατάφερε να δραπετεύσει από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό τον Ιούλιο του 2015. Οι αρχές κατάφεραν να τον συλλάβουν τον Ιανουάριο του 2016. Ο ίδιος είχε καταφέρει να αποδράσει και παλαιότερα, το 2001, όταν κρύφτηκε σε ένα… καλάθι για τα άπλυτα.

David Sweat και Richard Matt, 2015

Στις 6 Ιουνίου του 2015, προκλήθηκε αναταραχή στο σωφρονιστικό ίδρυμα Κλίντον της Νέας Υόρκη: οι κρατούμενοι David Sweat και Richard Matt, αμφότεροι καταδικασμένοι λόγω δολοφονιών, απουσίαζαν από τα κελιά τους. Το ευρηματικό δίδυμο χρησιμοποίησε οικοδομικά εργαλεία που είχαν κλέψει από ένα συνεργείο που έκανε επισκευές στο χώρο των φυλακών. Αρχικά άνοιξαν με αυτά τρύπες στους παρακείμενους ατσάλινους τοίχους και στη συνέχεια περιπλανήθηκαν μέσα στο πολύπλοκο σύστημα τούνελ του κτιρίου. Η διέξοδος ήρθε μέσα από έναν σωλήνα φρεατίου που τους οδήγησε εκτός φυλακής. Στην έξοδο μάλιστα φρόντισαν να αφήσουν και ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα. Αυτή ήταν η πρώτη απόδραση από την συγκεκριμένη φυλακή υψίστης ασφαλείας στα 170 χρόνια λειτουργίας της! Τρεις εβδομάδες αργότερα η αστυνομία βρήκε και σκότωσε τον Matt στο Μαλόουν της Νέας Υόρκης. Ο Sweat συνελήφθη στις 28 Ιουνίου του 2015.

Φυλακη St. Jerome, 2013

Το 2013 οι κρατούμενοι Benjamin Hudon-Barbeau και Danny Provencal απέδρασαν από την φυλακή του Saint-Jerome κοντρά στο Μόντρεαλ του Καναδά με τη βοήθεια ενός σκοινιού που κρεμόταν από ελικόπτερο που οδηγούσαν οι συνεργοί τους. Κατόρθωσαν να βγουν από την φυλακή αλλά τους έπιασαν ξανά μέσα σε λίγες ώρες.

Cortez Hooper και Quincy Stewart, 2012

Οι δύο ύποπτοι για φόνο άντρες δραπέτευσαν από την φυλακή του Αρκάνσας κόβοντας τα σίδερα ενός παραθύρου με… πριόνι. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε και τους συνέλαβε εκ νέου δύο μέρες αργότερα.

Βασιλης Παλαιοκωστας και Αλκετ Ριζαϊ, 2009

Και ερχόμαστε και στα δικά μας: στην ιστορία έχει μείνει η απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του συνεργού του, Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο άντρες σκαρφάλωσαν στη σκάλα ελικοπτέρου που… “προαυλίστηκε” στο σωφρονιστικό ίδρυμα και έκτοτε ο Έλληνας καταζητούμενος παραμένει άφαντος (ο Ριζάι συνελήφθη 7 μήνες αργότερα). Εντυπωσιακότερο όλων; Επρόκειτο για την 2η φορά που ο Παλαιοκώστας δραπέτευε με αυτό τον τρόπο!

Pascal Payet, 2007

Άλλος ένας μετρ των αποδράσεων. Ο Γάλλος κακοποιός είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξης για φόνο κατά τη διάρκεια ληστείας, απέδρασε ωστόσο με τη βοήθεια ελικοπτέρου από τη φυλακή Luynes πριν καλά-καλά συμπληρώσει 4ετία. Τον συνέλαβαν ξανά και παρά το γεγονός πως τον μετέφεραν από φυλακή σε φυλακή για να δυσκολέψουν κάθε νέα προσπάθεια απόδρασης, αυτός τελικά τους ξέφυγε από το ίδρυμα της Grasse πάλι με τον ίδιο τρόπο! Συνελήφθη τρεις μήνες αργότερα και παραμένει έγκλειστος.

Φυλακη της κομητειας Union, 2007

Οι κατάδικοι Jose Espinosa και Otis Blunt άνοιξαν μια τρύπα στον τοίχο του κελιού τους και κάπως έτσι κατάφεραν να αποδράσουν. Τους (ξανα)βρήκαν ένα μήνα αργότερα.

Ralph Phillips, 2006

Ιδιαίτερα ευρηματικός ο Αμερικανός, ο οποίος κατάφερε να ανοίξει τρύπα στην οροφή του κελιού του με ένα ανοιχτήρι κονσέρβας! Κάπως έτσι έφτασε στην ταράτσα της φυλακής της κομητείας Erie στη Νέα Υόρκη από όπου και απέδρασε. Η περίοδος “ελευθερίας” του κράτησε 5 μήνες, αφού τον συνέλαβαν εκ νέου.

Φυλακη John B. Connally, 2000

Αποκαλούμενοι και “Οι Επτά του Τέξας”, οι συγκεκριμένοι κατάδικοι απέδρασαν δια της βίας από την φυλακή υψίστης ασφαλείας John B Connally εξουδετερώνοντας τους δεσμοφύλακες και το υπόλοιπο προσωπικό. Έκλεψαν ρούχα και ένα φορτηγό και αφού ελευθερώθηκαν διέπραξαν κι άλλα κακουργήματα: δύο ληστείες και ένα φόνο αστυνομικού. Συνελήφθησαν ένα μήνα αργότερα, ο ένας εξ αυτών όμως (Larry James Harper) προτίμησε να αυτοκτονήσει.

Martin Gurule, 1998

Τον Νοέμβριο του 1998 ο καταδικασμένος σε θάνατο Martin Gurule απέδρασε από το σωφρονιστικό ίδρυμα Ellis στο Τέξας σκαρφαλώνοντας δύο φράχτες. Δεν ξέφυγε της μοίρας του ωστόσο, αφού την ίδια μέρα βρέθηκε νεκρός από πνιγμό σε ποτάμι.

Σωφρονιστικο ιδρυμα του Μανχαταν, 1983

Ο κατάδικος Jeffrey McCoy χρησιμοποίησε την παραδοσιακή μέθοδο του… σκοινιού για να δραπετεύσει. Πρέπει να είχε φροντίσει να κατασκευάσει κάτι πολύ μακρύ πάντως, αφού κατέβηκε 9 ορόφους! Βρέθηκε 6 μήνες αργότερα.

Φυλακες Μεϊζ, 1983

Oι κρατούμενοι Paul Brennan, Terry Kirby και Jimmy Smyth συνέδεσαν το όνομα τους με την μεγαλύτερη απόδραση στα χρονικά της βρετανικής ιστορίας. Η γνωστή και ως “Μεγάλη Απόδραση” έλαβε χώρα στις περιβόητες φυλακές Μέιζ κοντά στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, με 38 μέλη του IRA να κερδίζουν με τα όπλα την ελευθερία τους. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών μάλιστα ένας φρουρός έπεσε νεκρός από τους πυροβολισμούς. Όσο για τους δραπέτες, 15 πιάστηκαν την ίδια μέρα, 3 βρέθηκαν σε διπλανό ποταμάκι να αναπνέουν με… καλάμια, άλλοι παρέμειναν άφαντοι, ενώ οι 3 εικονιζόμενοι βρέθηκαν στις Η.Π.Α. έπειτα από αρκετά χρόνια.

Joanne Chesimard, 1979

Μέλος των Μαύρων Πανθήρων (γνωστή και ως Assata Shakur) που είχε καταδικαστεί για φόνο, απέδρασε από το σωφρονιστικό ίδρυμα Κλίντον του Νιου Τζέρσεϊ με τη βοήθεια μελών του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού. Οι τελευταίοι κρατούσαν ομήρους δεσμοφύλακες και έκλεψαν ένα βαν της φυλακής. Από εκεί πέταξε για Κούβα, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα έχοντας πολιτικό άσυλο.

Billy Hayes, 1975

Μία από τις διασημότερες αποδράσεις όλων των εποχών, καθώς πρόκειται για την ιστορία του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από το βιβλίο και την γνωστή κινηματογραφική ταινία “Midnight Express”. Ο Αμερικανός έμπορος ναρκωτικών απέδρασε από την φυλακή του νησιού Imrali της Τουρκίας με τη βοήθεια μιας βάρκας, από εκεί πέρασε στην Ελλάδα και στη συνέχεια απελάθηκε στις Η.Π.Α.

Αλκατραζ, 1962

Άλλη μία ιστορία που έγινε κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίτσγουντ. Οι 3 κρατούμενοι που έμειναν στην ιστορία ως οι πρώτοι που απέδρασαν από τον “Βράχο” είναι οι Frank Lee Morris, και Clarence και John Anglin. Χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιες βάρκες και επισήμως θεωρούνται “αγνοούμενοι, πιθανότατα νεκροί από πνιγμό”.

Η μεγαλη αποδραση του 1944

Η ιστορία στην οποία βασίζεται ακόμη μία κινηματογραφική ταινία (“Η Μεγάλη Απόδραση” με πρωταγωνιστές τους Steve McQueen και Richard Attenborough). Τον Μάριο του 1944, 76 αιχμάλωτοι πολέμου σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατάφεραν να αποδράσουν χρησιμοποιώντας 3 μυστικά τούνελ που έμειναν στην ιστορία με τις κωδικές ονομασίες “Tom,” “Dick” και “Harry.” Μόνο τρεις δραπέτες ωστόσο κατόρθωσαν να αποφύγουν την (εκ νέου) αιχμαλωσία.

Fort Montluc, 1943

Ο υπολοχαγός Andre Devigny κρατούνταν αιχμάλωτος στην περιβόητη φυλακή της Γκεστάπο, στην υπό γερμανική κατοχή Λυών του 1943. Με τη βοήθεια ενός ακονισμένου μεταλλικού κουταλιού κατόρθωσε να βγάλει τα ξύλινα σανίδια της οροφής του κελιού του και από εκεί κέρδισε την ελευθερία του. Η ιστορία του μεταφέρθηκε επίσης στη μεγάλη οθόνη, στο φιλμ “A Man Escaped”.

Φυλακη Crown Point, 1934

Ο περιβόητος κακοποιός John Dillinger δραπέτευσε από την φυλακή της Ιντιάνα απειλώντας τους φρουρούς με ένα ψεύτικο όπλο και εν συνεχεία κλέβοντας το αυτοκίνητο του σερίφη. Λίγους μήνες αργότερα έπεφτε νεκρός από σφαίρες ομοσπονδιακών πρακτόρων έξω από έναν κινηματογράφο.

Φυλακη Libby, 1864

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη μια “πολυπληθής” απόδραση: 109 φυλακισμένοι έσκαψαν τούνελ κάτω από τη φυλακή και δραπέτευσαν. Από αυτούς οι 48 συνελήφθησαν τις επόμενες μέρες, ενώ δύο πνίγηκαν στο ποτάμι. Οι υπόλοιποι δεν εντοπίστηκαν ποτέ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.