Tο πιο παγωμένο μέρος του κόσμου – Σε 60 δευτερόλεπτα έρχεται ο θάνατος (βίντεο)

Tο πιο παγωμένο μέρος του κόσμου – Σε 60 δευτερόλεπτα έρχεται ο θάνατος (βίντεο)

Η αλλαγή καιρού και ο «χιονιάς» ήρθαν λίγο απότομα, πολλοί είναι αυτοί που δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι και νιώθουν το κρύο στο πετσί τους. Τι να πουν κι οι κάτοικοι στο Οϊμιάκον στη Ρωσία που θεωρείται το πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη;

Το Γιακούτσκ των 270.000 κατοίκων είναι η πιο κρύα μεγαλούπολη του πλανήτη. Βρίσκεται επίσης στη Σιβηρία και ανήμερα Χριστουγέννων του 2018 το θερμόμετρο δείχνει -32 βαθμούς Κελσίου.

Τι να πουν όμως και στο Οϊμιάκον όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -50 βαθμούς Κελσίου ενώ το ρεκόρ των χαμηλότερων θερμοκρασιών σημειώθηκε το 1924 όταν τα θερμόμετρα έδειξαν -71 βαθμούς!

Στο ρωσικό χωριό Οϊμιάκον δεν ζουν ένας και δύο, αλλά περίπου 500 γενναίοι, που τους ενώνει η μάχη για την καθημερινή.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον ποταμό Οϊμιάκον και εντελώς ειρωνικά σημαίνει «νερό που δεν έχει παγώσει», λόγω των θερμών ιαματικών νερών που έχει το χωριό.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η νύχτα διαρκεί 21 ώρες το 24ωρο και η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους -50°C. Εκεί, έχει καταγραφεί η χαμηλότερη ποτέ θερμοκρασία σε ανθρώπινο οικισμό, οι -67,7 βαθμοί Κελσίου που άγγιξε ο υδράργυρος το 1933. Θεωρείται το πιο παγωμένο κατοικήσιμο μέρος της Γης, καθότι στην Ανταρκτική δεν ζει μόνιμα κανείς.

Οι άνθρωποι που ζουν στο Oymyakon χρησιμοποιούν βοηθητικά κτίσματα, διότι το έδαφος είναι πολύ παγωμένο για να εγκατασταθούν συστήματα αποχέτευσης ενώ καταναλώνουν κρέας και ψάρια μια και τα φυτά δεν ευδοκιμούν σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας μοναδικός δρόμος που διασχίζει την περιοχή ονομάζεται «οδός των οστών». Μάλιστα το κρύο είναι τόσο, που οι τουαλέτες χτίζονται σε εξωτερικό χώρο, αφού η παγωνιά δεν επιτρέπει την κατασκευή υδραυλικών συστημάτων.

Τον Ιανουάριο του 2013 ο Νεοζηλανδός φωτογράφος Άμος Τσαπλ, ταξίδεψε για δύο μέρες στο Οϊμιάκον, προκειμένου να απαθανατίσει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Όταν κάποια στιγμή κατάφερε να σκαρφαλώσει σε ένα λόφο για να τραβήξει μια πανοραμική λήψη, δεν περίμενε ότι η εμπειρία του έβγαινε ξινή.

«Μέχρι να κατέβω ο αντίχειράς μου είχε παγώσει. Για τις επόμενες δυο εβδομάδες το δέρμα μου ξεφλούδιζε λες και είχα υποστεί ηλιακό έγκαυμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.