ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Άρχισαν οι εργασίες της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ – Ποιοι αποφασίζουν για το μέλλον του κόσμου- Τα θέματα συζήτησης

Άρχισαν οι εργασίες της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ – Ποιοι αποφασίζουν για το μέλλον του κόσμου- Τα θέματα συζήτησης

Aρχισαν χθες στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, στο Μοντρέ της Ελβετίας, οι εργασίες της 67ης ετήσιας συνάντησης της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, μιας μυστικής συνόδού η οποία όπως λένε “αποφασίζει για το μέλλον του κόσμου”. Η τριήμερη συνάντηση πραγματοποιείται στο Μοντρέ της Ελβετίας με συμμετοχή 130 ηγετών και επιχειρηματιών από 23 χώρες.

Από το 1954

Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1954 στην Ολλανδία, στο ξενοδοχείο Bilderberg, εξού και το όνομα της Λέσχης. Πολλές πηγές υποστηρίζουν ότι η Λέσχη έχει τις ρίζες της στον Πολωνό Γιόζεφ Ρέτινγκερ (φίλος του συγγραφέα Τζόζεφ Κόνραντ), τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Πολ Γκιγιόμ βαν Ζέελαντ και τον πρώην πρόεδρο του ομίλου Unilever Πολ Ράικενς. Ανήσυχοι για τις εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, σχεδίασαν τη διάσκεψη ώστε να φέρουν πιο κοντά την ελίτ από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Εκτοτε η λέσχη έχει γίνει αντικείμενο διαδηλώσεων αλλά και πολλών θεωριών συνωμοσίας – μια υποστηρίζει ότι κυβερνά τον κόσμο και μια άλλη ότι αποτελεί βιτρίνα των Ιλουμινάτι, ενός μυστικού τάγματος που δημιουργήθηκε στη Βαυαρία τον 18ο αιώνα.

Πέρυσι, η εφημερίδα «Daily Mail» κατόρθωσε να βάλει μέσα στη συνάντηση μια δημοσιογράφο, η οποία παρίστανε τη σερβιτόρα στο ξενοδοχείο του Τορίνο, όπου διεξήχθη. Η ασφάλεια ήταν πολύ αυστηρή – όπως είναι αναμενόμενο με τόσους σημαντικούς συμμετέχοντες -, με ειδικούς και εκπαιδευμένα σκυλιά να ελέγχουν για εκρηκτικά, ενώ οι παριστάμενοι συζητούσαν χαλαρά τρώγοντας και πίνοντας.

Οι οδηγίες που είχαν δοθεί στη γυναίκα που παρίστανε τη σερβιτόρα ήταν να μη συνομιλεί με τους καλεσμένους. Εκείνη παρατήρησε πως στους καλεσμένους είχαν δοθεί κίτρινα χαρτιά για να αξιολογήσουν τις συνομιλίες που είχαν. Καθένας από τους συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσει σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 ζητήματα όπως «η σημασία του θέματος», «η ποιότητα των ομιλητών», η «αλληλεπίδραση» και άλλα. Η μεταμφιεσμένη δημοσιογράφος δεν διαπίστωσε ούτε μυστικές τελετές ούτε συζητήσεις για τον έλεγχο του κόσμου.

Ο δημοσιογράφος Τζον Ρόνσον έχει γράψει βιβλίο για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και σε αυτό ο εκλιπών βρετανός βουλευτής Ντένι Χίλεϊ του είχε δηλώσει:

«Η Μπίλντερμπεργκ είναι από τις πιο χρήσιμες συναντήσεις στις οποίες έχω παρευρεθεί. Λόγω της εμπιστευτικότητας και της ασφάλειας, όσοι συμμετέχουν εκφράζουν εντελώς ελεύθερα τη γνώμη τους, γεγονός που βοηθά να σχηματίσεις άποψη για εκείνα που πραγματικά συμβαίνουν στον κόσμο».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

1. Μια σταθερή στρατηγική τάξη

2. Τι θα ακολουθήσει στην Ευρώπη;

3. Κλιματική αλλαγή και αειφορία

4. Κίνα

5. Ρωσία

6. Το μέλλον του καπιταλισμού

7. Brexit

8. Η Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης

9. Η Οπτικοποίηση των Κοινωνικών Μέσων

10. Η σημασία του διαστήματος

11. Απειλές στον κυβερνοχώρο

H ιστορία και οι εικασίες

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ιδρύθηκε το 1954 με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων Ευρώπης- Βόρειας Αμερικής.

Πήρε το όνομά της από το ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη της συνάντηση.

Οι συναντήσεις της καλύπτονται από μυστήριο καθώς στους συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Συγκεκριμένα, η Λέσχη επικαλείται τον «νόμο Τσάταμ Χάους» (Chatham House), που προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, αλλά δεν τους επιτρέπεται να αποκαλύπτουν την ταυτότητα ή την χώρα καταγωγής του ομιλητή από τον οποίο έλαβαν τις πληροφορίες.

Παρότι οι εικασίες γύρω από όσα συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι πλούσιες (κυρίως σενάρια περί παγκόσμιας κυριαρχίας τους καπιταλισμού και εγκαθίδρυσης της παγκόσμιας νέας τάξης πραγμάτων), οι αποκαλύψεις από «διαρροές» συμμετεχόντων έχουν υπάρξει λιγότερο συναρπαστικές.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε στο Paris Match, παραμένοντας ανώνυμος, ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2015 στην Αυστρία. Όπως αποκάλυψε, οι συζητήσεις αφορούσαν το τέλος των χαμηλών επιτοκίων, τη θεαματική άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις εξελίξεις στην Ευρώπη: σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, εμφάνιση της μανίας για Brexit στη Βρετανία, άνοδος των λαϊκισμών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ποιοι μετέχουν φέτος – Οι ελληνικές παρουσίες

Συμμετέχουν 130 προσωπικότητες από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ – Αλεξάντερ, ο πρόεδρος της γαλλικής Total Πατρίκ Ρουγιανέ, ο επικεφαλής της Google Τζεντ Κοέν και πολλοί άλλοι: πολιτικοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και ειδικοί στην άμυνα.

ΜΜΕ δεν προσκαλούνται στη συνάντηση αυτή, αν και υπάρχουν παρόντες δημοσιογράφοι όπως ο διευθυντής του περιοδικού «Economist» Ζάνι Μίντον Μπέντοους και του πρακτορείου Bloomberg Τζον Μαϊκλτουέιτ.

Παρόντες επίσης είναι μεταξύ άλλων ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, που αυτή την περιόδο αναζητεί στηριξη για ένα σχέδιο διεθνών επενδύσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σατία Ναντέλα, κορυφαίοι τραπεζίτες από την Goldman Sachs και την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς και ο επικεφαλής της Credit Suisse, Τιτζάν Τιάμ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.

Φήμες κυκλοφορούν ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μπορεί να δώσει το «παρών», προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράν μαζί με τον Ελβετό υπουργό Οικονομικών, Ουέλι Μάουρερ, αν και δεν εμφανίζεται στον επίσημο κατάλογο των προσκεκλημένων. Το ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, αλλά η Ελβετία αντιπροσωπεύει συχνά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν ως ενδιάμεσος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον κατάλογο των συμμετεχόντων, θα παραστούν η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, ο Γιώργος Παγουλάτος, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.