«Κυνηγοί αρουραίων»: Οι φτωχότεροι άνθρωποι στην Ινδία (βίντεο)

«Κυνηγοί αρουραίων»: Οι φτωχότεροι άνθρωποι στην Ινδία (βίντεο)

Η Ινδία είναι μια τεράστια χώρα με πληθυσμό που ξεπερνά τους 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η φτώχεια είναι παρούσα με την ινδική κυβέρνηση να ανακοινώνει πριν λίγα χρόνια πως το 22% των κατοίκων ζει κάτω από τα όριά της. Οι διαχωρισμοί των ανθρώπων σε κάστες είναι εξαιρετικά αυστηρές. Οι Μουσαχάρ, βρίσκονται στην χαμηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής αλυσίδας. Έχουν υποστεί για δεκαετίες ρατσισμό, εξοστρακισμό και απομόνωση. Το όνομα τους σημαίνει «κυνηγοί αρουραίων».

Οι Μουσαχάρ φτάνουν περίπου τα 2 εκατομμύρια σε πληθυσμό και ζουν κυρίως στις περιφέρειες Bihar και Uttar Pradesh. Δεν έχουν δική τους γη και κυρίως απασχολούνται σε αγροτικές εκτάσεις. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, ενώ οι γειτονικές περιοχές είχαν ρεύμα, οι Μουσαχάρ, αναγκάζονταν να ζουν στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία, ολόκληρη η κοινότητα των Μουσαχάρ, τιμωρήθηκε από τον θεό Parmashwar, επειδή ένα μέλος της άνοιξε τρύπες στην κοιλιά ενός αλόγου. Ο θεός, που είχε δώσει το άλογο στους ανθρώπους σαν δώρο, τους τιμώρησε μετατρέποντας τους σε «κυνηγούς αρουραίων».

Από τότε η προκατάληψη για τους Μουσαχάρ (και άλλες κοινότητες) από άλλες κάστες συνεχίζεται. Οι δάσκαλοι ζητούν από τα παιδιά να κάτσουν χωριστά ενώ καθημερινά δέχονται άνιση μεταχείριση για το χρώμα τους, την θρησκεία και τις παραδόσεις. Για πολλά χρόνια, οι αρουραίοι και οι σπόροι που έκρυβαν στις φωλιές τους, ήταν η κύρια τροφή για τους Μουσαχάρ. Τα τελευταία χρόνια, πολλά παιδιά κατάφεραν να φύγουν και νβα βρουν δουλειά σε άλλες περιοχές, με τους Μουσαχάρ να τρέφονται με αρουραίους μόνο την περίοδο της συγκομιδής.

Το 2010, οι Bill και Melinda Gates ταξίδεψαν στην περιοχή αυτή της Ινδίας και συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση, ώστε όλα τα παιδιά να κάνουν εμβόλιο πολιομυελίτιδας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2018, η Ινδία να μην έχει πλέον κανένα κρούσμα της ασθένειας. Κι όμως η φτώχεια και ο διαχωρισμός παραμένουν στην κοινότητα των Μουσαχάρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάνω από 100 παιδιά κάτω των 10 ετών από διάφορες κάστες όπως οι Μουσαχάρ, έχουν χάσει φέτος την ζωή τους από σύνδρομο οξείας εγκεφαλίτιδας. Η φτώχεια και ο υποσιτισμός είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των θανάτων, όπως και η έλλειψη φαρμάκων, γιατρών και νοσοκομειακών εγκαταστάσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.