Τουρκία: Μάχη αστυνομίας – διαδηλωτών λόγω της αντικατάστασης των Κούρδων Δημάρχων

Τουρκία: Μάχη αστυνομίας – διαδηλωτών λόγω της αντικατάστασης των Κούρδων Δημάρχων

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι τρεις δήμαρχοι των πόλεων Ντιγιάρμπακιρ, Μαρντίν και Βαν κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα

Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση η τουρκική αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία με αφορμή την αποπομπή τριών Κούρδων δημάρχων, πέντε μήνες μετά την εκλογή τους.

Η κυβέρνηση αντικατέστησε τους τρεις δημάρχους που είχαν εκλεγεί με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ορίζοντας ως αντικαταστάτες τους άλλους αξιωματούχους. Επίσης, τέθηκαν υπό κράτηση περισσότεροι από 400 άνθρωποι στο πλαίσιο ερευνών για την τρομοκρατία.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κατ’ επανάληψη νερό υπό πίεση εναντίον μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών οι οποίοι κουλουριάζονταν στον δρόμο για να προστατευθούν και έκαναν το σήμα της νίκης με τα δάχτυλά τους.

Βία από τους αστυνομικούς

Αστυνομικοί εθεάθησαν επίσης να ξυλοκοπούν τους διαδηλωτές καθώς έφευγαν από το σημείο. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν κατόπιν κοντά στο δημαρχείο, το οποίο έχει σφραγιστεί από χθες με μεταλλικές μπάρες.

«Σήμερα μπορείτε να δείτε εδώ το καθεστώς της καταπίεσης και της δίωξης», είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του HDP Σεζάλ Τεμελί.

«Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε όπου κι αν είμαστε, επειδή η αντίσταση είναι το νόμιμο δικαίωμά μας», πρόσθεσε.

«Για εγκλήματα κατηγορούνται οι τρεις δήμαρχοι»

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι τρεις δήμαρχοι των πόλεων Ντιγιάρμπακιρ, Μαρντίν και Βαν κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα, όπως για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Το HDP δήλωσε ότι οι τρεις δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν «κατόπιν μιας εντολής βασισμένης σε ψέματα και παράνομες αιτιολογίες».

«Πρόκειται για ένα νέο και σαφές πολιτικό πραξικόπημα. Είναι μια ξεκάθαρη και εχθρική στάση ενάντια στην πολιτική βούληση του κουρδικού λαού», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τρεις δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις πόλεις τους τον Μάρτιο με ποσοστό που κυμαινόταν από το 53% μέχρι το 63% των ψήφων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.