Ιταλία: Προβληματισμός για ισπανικό πολεμικό πλοίο περισυλλογής μεταναστών

Ιταλία: Προβληματισμός για ισπανικό πολεμικό πλοίο περισυλλογής μεταναστών

Νέος «ισπανικός» πονοκέφαλος για την ιταλική κυβέρνηση εξαιτίας του μεταναστευτικού. Πρώτα ήταν το σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms, που επί έξι ημερες ανέμενε στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, με πάνω από 100 μετανάστες, που επιζητούσε να τους αποβιβάσει στον ασφαλή ιταλικό λιμένα.

Τώρα, που του επιτράπηκε να δέσει, ανοικτά της νήσου εμφανίσθηκε το πολεμικό σκάφος Audaz (Τολμηρός).

Το πολεμικό -προτού το σκάφος της ΜΚΟ λάβει άδεια να ελλιμενισθεί- είχε αποσταλεί με στόχο να παραλάβει τους μετανάστες, εάν δεν τους επιτρεπόταν η αποβίβαση. Τώρα, στην Ιταλία βρίσκονται ενώπιον μίας πρωτόγνωρης κατάστασης, όπου εμπλέκεται ένα πολεμικό σκάφος και ουδείς γνωρίζει πως θα την αντιμετωπίσει.

Γιατί βρίσκεται στα ανοικτά των ιταλικών ακτών το Audaz; Έχει λάβει το σκάφος σαφείς διαταγές να μεταβεί για να παραλάβει μετανάστες και στην περίπτωση αυτή από πού και ποιον;

Είναι ερωτήματα που περιπλέκουν την ιταλική κυβέρνηση, μιας και η δικαιοσύνη έλυσε το ζήτημα του Open Arms, επιτρέποντας να αποβιβασθούν οι μετανάστες.

Έπειτα από την επιθεώρησή του από την ιταλική ακτοφυλακή, το σκάφος της Open Arms κρίθηκε ακατάλληλο για πλεύση, καθώς δεν τηρεί ορισμένους κανονισμούς ασφαλείας και παραμένει καθηλωμένο στο αγκυροβόλιό του.

Η αποβίβαση των μεταναστών επετράπη και πλέον οι πρόσφυγες αναμένουν την κατανομή και μετάβασή τους στα πρόθυμα ευρωπαϊκά κράτη.

Το Audaz πλέον αναμένει να επιβιβάσει τους 15 πρόσφυγες και μετανάστες που η ισπανική κυβέρνηση έχει δεχθεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της.

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Σαλβατόρε ‘Τοτό’ Μαρτέλο, δηλώνει πως ήλθε σ’ επαφή με όλες τις αρμόδιες Αρχές, που στη δικαιοδοσία τους εμπίπτει να δοθεί άδεια στο ισπανικό πολεμικό, όμως δεν κατόρθωσε να λάβει σαφή απάντηση από κανέναν:

«ουδείς γνωρίζει τι να κάνει το πολεμικό πλοίο. Κανείς δεν μπορεί να πει αν θα πρέπει να διατάξει να επιβιβασθούν σ’ αυτό οι μετανάστες από το Open Arms, ή απλώς το σκάφος έχει καταπλεύσει για εθιμοτυπική επίσκεψη στη Λαμπεντούζα. Υπάρχει μεγάλη σύγχυση», τονίζει ο Μαρτέλο.

Τα ιταλικά υπουργεία Αμύνης, Εσωτερικών και Μεταφορών τονίζουν το καθένα από την πλευρά του πως δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais που είχε επικοινωνία με τα παραπάνω υπουργεία.

Μόνον το υπουργείο Μεταφορών διευκρίνισε πως το πολεμικό σκάφος, λόγω των 90 μ. του μεγέθους του, δεν δύναται να δέσει στο λιμάνι.

Το Αμύνης δηλώνει πως οι ευθύνες του εντός των χωρικών υδάτων είναι περιορισμένες, ενώ το Εσωτερικών υπογραμμίζει πως η ταυτοποίηση και διαχωρισμός των μεταναστών βρίσκεται «σε εξέλιξη». Το ισπανικό πολεμικό πλοίο έχει δημιουργήσει μία προβληματική κατάσταση, την οποία η ιταλική κυβέρνηση δεν γνωρίζει πώς να διαχειρισθεί.

«Γελοίο», τονίζει σε μήνυμά του στο Facebook ο Μαρτέλο, προκειμένου με τη διάσταση που θα λάβει στο διαδίκτυο η υπόθεση να υπάρξει και κάποια αντίδραση, ή λύση.

«Μένει να δούμε εάν ως αιτία της κατάστασης είναι ένα κάποιο επικοινωνιακό σφάλμα, ή μία σκόπιμη προαίρεση για να δημιουργηθεί ένταση στη νήσο μας», τονίζει ο Μαρτέλο, προσθέτοντας «ζούμε σε μία σουρεαλιστική χώρα, όπου κανείς δεν λέει τίποτα, κανείς δεν κάνει το παραμικρό, κανείς δεν διατάσσει». «Βγαίνω από το σπίτι μου και δεν γνωρίζω που πηγαίνω, έτσι δεν είναι;», καταλήγει.

Η παρούσα κατάσταση είναι διαφορετική: συνήθως, σε περιπτώσεις κατανομής μεταναστών σε χώρες που τους δέχονται, γίνεται αεροπορικώς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το λιμάνι της νήσου δεν είναι προετοιμασμένο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις», τονίζει ο Μαρτέλο, προσθέτοντας πως ούτε και το κέντρο υποδοχής μεταναστών, που παρέχει μόνον πρώτες βοήθειες, είναι οργανωμένο για τέτοιες επιχειρήσεις ταυτοποίησης και διαχωρισμού των οικονομικών μεταναστών από τους αιτούντες άσυλο, πριν τους προωθήσει σε άλλα κέντρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.