Τρομακτικά σενάρια – Σε περίπτωση θανατηφόρας πανδημίας η ζωή στον πλανήτη θα καταστραφεί

Τρομακτικά σενάρια – Σε περίπτωση θανατηφόρας πανδημίας η ζωή στον πλανήτη θα καταστραφεί

Σύμφωνα με έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα, μια ξαφνική θανατηφόρα πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, όπως επίσης να καταστρέψει τις οικονομίες του κόσμου και να βυθίσει την ανθρωπότητα στον πανικό και στο χάος.

Η έκθεση διατυπώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τρομακτικά σενάρια σε μία υποτιθέμενη θανατηφόρα πανδημία και προκαλεί μεγάλη ανησυχία κυρίως γιατί φέρει την υπογραφή του Συμβουλίου Παγκόσμιας Παρακολούθησης και Προετοιμασίας (GPMB) που συγκροτήθηκε το 2018 από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την άμεση και μαζική επένδυση σε συστήματα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης.

«Ένας Κόσμος σε Κίνδυνο»
Είναι μάλιστα η πρώτη έκθεση που δίνεται στη δημοσιότητα από τον συγκεκριμένο οργανισμό και φέρει τον τίτλο «Ένας Κόσμος σε Κίνδυνο».

«Η ανθρωπότητα δεν είναι προετοιμασμένη για μια ταχέως μεταβαλλόμενη και μολυσματική πανδημία αναπνευστικών παθογόνων», αναφέρει η έκθεση, που δημοσιεύτηκε την 17/9 προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κρίση θα σκοτώσει 50 έως 80 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή, το 2,8% του πληθυσμού – θα καταστρέψει την παγκόσμια την οικονομία και το εμπόριο και θα «αποσταθεροποιήσει την εθνική ασφάλεια». Οι χώρες πρέπει να είναι «προετοιμασμένες για το χειρότερο», εάν θέλουν να αποφύγουν τη συντριβή τους από την επόμενη πανδημία.

Κατεπείγουσες δράσεις και κεφάλαια
Η έκθεση περιλαμβάνει και έξι “επείγουσες ενέργειες – δράσεις” των κυβερνήσεων. «Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων πρέπει να δεσμεύσουν και να επενδύσουν σε αυτό το σενάριο και όχι να είναι διστακτικοί. Όλες οι χώρες πρέπει να οικοδομήσουν ισχυρά συστήματα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συνδέσουν την ετοιμότητα με τον προγραμματισμό του χρηματοοικονομικού κινδύνου δηλαδή να είναι έτοιμα να δαπανήσουν πολλά χρήματα για την ετοιμότητα», αναφέρει η έκθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λόγω… έμπολα
Η έκθεση επανειλημμένα υπενθυμίζει στις χώρες ότι έχουν υιοθετήσει τον Διεθνή Κανονισμό Υγείας, μια δεσμευτική συμφωνία του 2005, η οποία ήδη τους υποχρεώνει να αναφέρουν στην Π.Ο.Υ. «τυχόν επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος” και να ενισχύσουν την εγχώρια υποδομή ετοιμότητας τους. Το GPMB σχεδιάστηκε μετά την επιδημία Ebola 2014-2016 στη Δυτική Αφρική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.