Αριστερόχειρες: 7 περίεργα γεγονότα που προβληματίζουν τους επιστήμονες

Αριστερόχειρες: 7 περίεργα γεγονότα που προβληματίζουν τους επιστήμονες

Περίπου το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, αλλά κανείς δεν… γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί αυτό το ποσοστό είναι τόσο μικρό.

Είναι ίσως το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που σχετίζονται με τη γενετική, την εξέλιξη, ακόμα και τις προγεννητικές ορμόνες. Ή θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο. Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την ιδιαιτερότητα των αριστερόχειρων

1. Τα δίδυμα είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί.

2. Δύο αριστερόχειρες γονείς έχουν 26,1% ευκαιρία να κάνουν ένα παιδί αριστερόχειρα, ενώ δύο δεξιόχειρες γονείς έχουν μόνο 9,5% πιθανότητα.

3. Τα περισσότερα ζώα δεν φαίνεται να έχουν κάποια κυρίαρχη πλευρά. Οι άνθρωποι και οι στενότεροι συγγενείς μας, οι χιμπατζήδες, αποτελούν εξαίρεση. Περίπου το 90% των ανθρώπων και το 70% των χιμπατζήδων είναι δεξιόχειρες.

4. Αντίθετα, οι παπαγάλοι φαίνεται να δείχνουν την προτίμησή τους για τη χρήση των αριστερών άκρων τους. Μια μελέτη σε 320 αυστραλιανούς παπαγάλους διαπίστωσε ότι το 47% προτίμησε να παίρνει τα τρόφιμα με το αριστερό τους πόδι. Ένα άλλο 33% προτίμησε το δεξί, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν καμία προτίμηση.

5. Η προτίμηση ενός χεριού έναντι του άλλου, μπορεί να αναπτυχθεί στη μήτρα. Οι ερευνητές που κατέγραψαν τον θηλασμό του αντίχειρα σε 75 έμβρυα διαπίστωσαν ότι, 10 χρόνια αργότερα, το 100% των εμβρύων που πιπίλαγαν τον δεξί αντίχειρα τους ήταν δεξιόχειρες, ενώ το 67% των ατόμων που πιπίλαγαν τον αριστερό αντίχειρα τους ήταν αριστερόχειρες.

6. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου φαίνεται να είναι κυρίαρχο όσον αφορά στη γλώσσα από την άποψη της επεξεργασίας ήχου και στην βοήθεια της ομιλίας. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό συμβαίνει στο 95% των ανθρώπων που είναι δεξιόχειρες και στο 70% των αριστερόχειρων. Για το υπόλοιπο 30%, η γλώσσα ήταν είτε κυρίαρχη στο δεξιό ημισφαίριο ή μοιράζεται εξίσου και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

7. Ο Jimi Hendrix ήταν αριστερόχειρας, αλλά συνήθως έπαιζε με το δεξί την κιθάρα. Οι αριστερόχειρες γενικότερα θεωρούνται πιο δημιουργικοί και μουσικά ταλαντούχοι, αλλά η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει αυτόν το μύθο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.