Δολοφονία στη Ρωσία: Ο ιστορικός αποκαλούσε την ερωμένη του «Ιζαμπέλ» κι εκείνη τον φώναζε «άρχοντα» (φώτο-βίντεο)

Δολοφονία στη Ρωσία: Ο ιστορικός αποκαλούσε την ερωμένη του «Ιζαμπέλ» κι εκείνη τον φώναζε «άρχοντα» (φώτο-βίντεο)

Νέες λεπτομέρειες φέρνουν στο φως δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου σχετικά με την αλλόκοτη σχέση που διατηρούσε τα τελευταία χρόνια ο 63χρονος Όλεγκ Σοκολόφ με την 24χρονη πρώην φοιτήτρια και ερωμένη του, η οποία είχε τραγική κατάληξη πριν από μερικές μέρες, όταν ο διάσημος ιστορικός δολοφόνησε την νεαρή και τεμάχισε το πτώμα της.

Ένας φίλος και συνάδελφος του καθηγητή, ο ιστορικός Αντρέι Κούρκιν, μίλησε στην Κομσομόλσκαγια Πράβντα για τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Σοκολόφ και τη σχέση που διατηρούσε ο τελευταίος με την άτυχη Αναστάσια Γεσένκο. Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι ο φίλος του αποκαλούσε πάντα «Ιζαμπελ» την αγαπημένη του και εκείνη τον φώναζε «άρχοντα», κατόπιν απαίτησης του ίδιου. Την ίδια ώρα, φωτογραφίες και βίντεο από την φαινομενικά ευτυχισμένη συμβίωσή τους τα τελευταία χρόνια κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Σε βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail, και που τραβήχτηκε έναν χρόνο πριν το αιματηρό φονικό, ο Σοκολόφ εμφανίζεται να απολαμβάνει σαμπάνια και να χορεύει μαζί με την αγαπημένη του Αναστάσια, σε έναν χορό με θέμα τον Ναπολέοντα και τη ζωή του.

Ντυμένοι με ρούχα εποχής, οι δύο εραστές χαμογελούν και μοιάζουν τρισευτυχισμένοι. Η εικόνα αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με όσα είπε προχθές στο δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης ο Σοκολόφ. Ο 63χρονος ισχυρίστηκε κλαίγοντας ότι η αγαπημένη του, από «ιδανική γυναίκα» μεταμορφώθηκε σε «τέρας» βγαλμένο από κάποιο τρομακτικό παραμύθι εξαιτίας της ζήλιας που αισθανόταν για τα παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το θύμα του επιτέθηκε με μαχαίρι κατά τη διάρκεια άγριου καυγά που είχαν, επιχειρώντας να παρουσιάσει την πράξη του ως μια μορφή αυτοάμυνας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μετά τη δολοφονία της ερωμένης του ο Σοκολόφ διαμέλισε το πτώμα της και προσπάθησε να ξεφορτωθεί τα κομμένα μέλη πετώντας τα στον ποταμό Μόικα. Ωστόσο, τη δεύτερη φορά που επέστρεψε στο ποτάμι με τα κομμένα χέρια της γυναίκας στο σακίδιό του, έπεσε ο ίδιος κατά λάθος στο νερό. Οι Αστυνομικοί που τον ανέσυραν βρήκαν το αποτρόπαιο περιεχόμενο της τσάντας του και έτσι αποκαλύφθηκε το φρικτό του έγκλημα.

«Την φώναζε Ιζαμπέλ»

Φως στην ιδιόρρυθμη προσωπικότητα του 63χρονου ιστορικού, που όπως φαίνεται ζούσε στο μυαλό του σε μια άλλη εποχή, συμβιώνοντας μάλιστα στον «κόσμο» αυτό με την αγαπημένη του, ρίχνει η μαρτυρία του συναδέλφου και φίλου του στην Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

«Ήξερα τον Όλεγκ Βαλέριεβιτς εδώ και 15 χρόνια περίπου. Συναντιόμασταν αρκετά συχνά και είχαμε πολλές συζητήσεις. Τον επισκεπτόμουν. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι δύσκολός άνθρωπος. Την ίδια στιγμή όμως και πολύ γοητευτικός. Η επικοινωνία μαζί του έβγαινε πάντα αβίαστα», αναφέρει ο Αντρέι Κούρκιν. Πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια από τις επισκέψεις του στον Σοκολόφ, ο ιστορικός γνώρισε για πρώτη φορά την Αναστάσια Γεσένκο. Όπως εξηγεί, ο συνάδελφός του παρουσίασε την κοπέλα ως φίλη του, όμως ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι διατηρούσαν από τότε σχέση.

Σύμφωνα με τον Κούρκιν, ο Σοκολόφ αποκαλούσε την αγαπημένη του «Ιζαμπέλ». Μου έδειξε το βιβλίο του «Ο Ισπανικός Πόλεμος και το Μυστικό των Ναϊτών. Ήταν ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Μου είπε ότι ο κεντρικός χαρακτήρας, μια Ισπανίδα ονόματι Ινέσα, ήταν εμπνευσμένη από την Αναστάσια και ο πρωταγωνιστής, ένας πανέξυπνος Γάλλος αξιωματικός, από τον ίδιο».

Σε μια από τις συναντήσεις του, ο Κούρκιν δέχτηκε μια περίεργη παράκληση από τον καθηγητή και φίλο του. «Μου είπε, “Αντρέι Βλαντιμίροβιτς, εάν γίνεται, θα ήθελα να με αποκαλείς “σιρ” (από το αγγλικό “sire”, δηλ. “άρχοντα”). Δεν έδωσα σημασία. Βλέπετε, όλες αυτές τις υπερβολές, η τόσο βαθιά ενασχόληση με το αντικείμενο που δίδασκε, εκλαμβάνονταν από όλους μας ως αδυναμίες ενός σπουδαίου άνδρα. Βέβαια, κατά την άποψή μου, δεν ήξερε πώς να κρατά αποστάσεις. Πρέπει να μπορείς να κοιτάς τα πράγματα με την αντικειμενική ματιά του ιστορικού. Έδινε την εντύπωση ενός ανθρώπου που είχε γεννηθεί σε άλλη εποχή».

Με τον ίδιο τρόπο (ως «άρχοντα») απευθυνόταν πάντα και η Αναστάσια στον εραστή της. Ο Κούρκιν δεν θυμάται ποτέ να άκουσε το κορίτσι να αποκαλεί τον ηλικιωμένο εραστή της με το όνομά του.

Ωστόσο ο Κούρκιν επισημαίνει ότι, κάθε φορά που τους έβλεπε μαζί, έδιναν την εντύπωση του απόλυτα ταιριαστού ζευγαριού, που έκανε συνεχώς σχέδια για το μέλλον.

Αίτηση για να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης

Το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, όπου δίδασκε ο εκκεντρικός καθηγητής ανακοίνωσε εχθές ότι ο Σοκολόφ θα απολυθεί για το «τερατώδες έγκλημά του» και εξέφρασε συμπαράσταση στην οικογένεια του θύματος.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι στη Ρωσία που ζητούν να αποδοθούν ευθύνες στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου, για το γεγονός ότι ο καθηγητής δεν είχε απολυθεί νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ανησυχητικά περιστατικά. Σύμφωνα με το site Meduza, πάνω από 60.000 άτομα έχουν υπογράψει τη σχετική online αίτηση, που ζητούν να τιμωρηθεί η διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συνάδελφοι του ιστορικού ήξεραν για τις στενές σχέσεις του με φοιτήτριες, ωστόσο επειδή δεν είχε υποβληθεί επίσημη καταγγελία, δεν υπήρχε λόγος να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία. Στο κείμενο της αίτησης αναφέρεται πάντως ότι ο 63χρονος είχε βιαιοπραγήσει και στο παρελθόν εις βάρος μιας νεαρής φοιτήτριας με την οποία διατηρούσε σχέση. Υπό καθεστώς ανωνυμίας, η κοπέλα κατήγγειλε ότι την είχε κακοποιήσει σωματικά το διάστημα που ήταν μαζί, δένοντάς τη σε μια καρέκλα και χτυπώντας τη δυνατά στο πρόσωπο και το στομάχι. Πέραν αυτού, είχε απειλήσει να τη σκοτώσει. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, η νεαρή είχε απευθυνθεί στην αστυνομία, αλλά η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο καθώς η ίδια «δεν είχε τους πόρους αλλά ούτε και τη δύναμη» να το φτάσει μέχρι τέλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.