Το γήπεδο που σου «κόβει» την ανάσα… κυριολεκτικά – Τα επίπεδα οξυγόνου είναι πολύ χαμηλά (φωτο)

Το γήπεδο που σου «κόβει» την ανάσα… κυριολεκτικά – Τα επίπεδα οξυγόνου είναι πολύ χαμηλά (φωτο)

Μπορεί κάποια γήπεδα να σου κόβουν την ανάσα από την ατμόσφαιρα της κερκίδας. Τέτοια είναι το «Λα Μπομπονέρα» της Μπόκα Τζούνιορς, ή το «Μαρακανά» του Βελιγραδίου, το γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα.

Τα γήπεδα αυτά σου κόβουν την ανάσα από θαυμασμό ή ανησυχία. Υπάρχουν όμως και γήπεδα που σου κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα, όχι γιατί υπάρχει ατμόσφαιρα στην κερκίδα, αλλά γιατί αυτή απουσιάζει. Το στάδιο «Hernando Siles» στο Λα Παζ της Βολιβίας βρίσκεται 3. 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα επίπεδα οξυγόνου είναι πολύ χαμηλότερα σε τέτοια ύψη με αποτέλεσμα οι ομάδες που το επισκέπτονται να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι παίκτες των ομάδων που αγωνίζονται στο γήπεδο, όπως αυτοί της Εθνικής Βολιβίας, είναι πιο συνηθισμένοι, όμως οι φιλοξενούμενοι πολλές φορές πασχίζουν ακόμα και στο τρέξιμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αγώνας Βολιβία – Αργεντινή το 2009, όταν οι γηπεδούχοι σκόρπισαν την «αλμπισελέστε» με 6-1. Οι παίκτες της Αργεντινής δυσκολεύονταν ακόμα και να περπατήσουν, αφού έδειχναν να είχαν χάσει την ανάσα τους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Αργεντινή πήρε το «Χ» στο Λα Παζ, ωστόσο ο Μέσι έκανε εμετό στο γήπεδο, ενώ ο Άνχελ Ντι Μαρία, ζήτησε κάποια στιγμή να του δώσουν μια φιάλη οξυγόνου.

Το 2007, η FIFA αποφάσισε να απαγορεύσει τα παιχνίδια που παίζονται πάνω από τα 2.500 μέτρα. Ο Τότε πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αντέδρασε αμέσως και κατηγόρησε τους ιθύνοντες της ότι δεν σέβονται τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, κατηγορώντας ακόμα και για διακρίσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μέτρο κράτησε μόλις έναν χρόνο, με την FIFA να σέβεται της διαμαρτυρίες. Η Βολιβία δεν χάνει εύκολα εκεί, ενώ και οι ομάδες της χώρας έχουν το γήπεδο ως μεγαλύτερο όπλο τους. Οι φιλοξενούμενοι πάντα σκέφτονται ιδιαίτερα τέτοια παιχνίδια, όχι για την δυναμικότητα του αντιπάλου, αλλά για την έλλειψη οξυγόνου, στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.