ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Iταλία: Ο Λουίτζι Ντι Μάιο παραιτείται από την αρχηγία του Κινήματος 5 Αστέρων

Iταλία: Ο Λουίτζι Ντι Μάιο παραιτείται από την αρχηγία του Κινήματος 5 Αστέρων

Την παραίτησή του από την ηγεσία του συγκυβερνώντος Κινήματος 5 Αστέρων στην Ιταλία ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Λουίτζι Ντι Μάιο, καθώς το κόμμα προσπαθεί να συγκρατήσει το κύμα αποχωρήσεων που απειλεί την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ο Ντι Μάιο, που θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας – πόστο που κατέχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο- αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του μετά από συνάντηση το απόγευμα με κορυφαία στελέχη των Πεντάστερων και στελέχη της κυβέρνησης, αναφέρουν ιταλικές εφημερίδες. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του υπουργού Εξωτερικών. «Είμαι σίγουρος ότι θα αναλάβει με αίσθημα μεγάλης υπευθυνότητας μια τέτοια πρωτοβουλία», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102.5 αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Η παραίτηση Ντι Μάιο σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κυβερνητικό συνασπισμό
Αν και η αποχώρηση του Ντι Μάιο του από την ηγεσία του κόμματος δεν αναμένεται να ρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό (που απαρτίζεται από τους Πεντάστερους, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Italia Via του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέτνσι) ενόψει των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής στην Εμίλια Ρομάνα και την Καλαβρία και υπογραμμίζει τις εντάσεις μέσα στο αντισυστημικό κίνημα που καταποντίζεται εν μέσω αποχωρήσεων στελεχών του στις δημοσκοπήσεις. Μόλις χθες δύο βουλευτές των Πεντάστερων ανακοίνωσαν την απόφασή τους να εγκαταλείψουν το κόμμα, που έχει χάσει πάνω από 15 μέλη του – ανάμεσά τους και τον πρώην υπουργό Παιδείας Λορέντζο Φιοραμόντι – αφότου σύναψε την κυβερνητική συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού.

Τριγμοί στο κόμμα
Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την πτώση του Κινήματος 5 Αστέρων στoν τρόπο που χειρίστηκε μέχρι τώρα την ηγεσία ο Ντι Μάιο, ενώ πολλοί βουλευτές του τον κατηγόρησαν δημοσίως ότι συγκεντρώνει πάρα πολλές εξουσίες στα χέρια του και του ζήτησαν με ανοικτή επιστολή τους να αποχωρήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές αναμένεται να σηματοδοτήσουν άλλο ένα πλήγμα για το λαϊκίστικο Κίνημα, που είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα με 33% στις εκλογές του 2018, αλλά έχασε έκτοτε πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του συγκεντρώνοντας ποσοστό 17% στις ευρωεκλογές του Μαϊου και υποχωρώντας κάτω από το 10% σε όλες τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το τελευταίο 18μηνο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος τον Ντι Μάιο θα διαδεχθεί προσωρινά στην ηγεσία ο γερουσιαστής Βίτο Κρίμι ενόψει συνεδρίου, που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα για τον Μάρτιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.