ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Πορτογαλία: Αποποινικοποιεί την ευθανασία – Έντονες αντιδράσεις – «Ναι στη ζωή, όχι στον Θάνατο»

Πορτογαλία: Αποποινικοποιεί την ευθανασία – Έντονες αντιδράσεις – «Ναι στη ζωή, όχι στον Θάνατο»

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του πορτογαλικού κοινοβουλίου να περάσει μια σειρά νομοσχεδίων που ανοίγουν τον δρόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας.

Πέντε νομοσχέδια, ένα εκ των οποίων εκείνο που κατέθεσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από τους αριστερούς και τους κεντρώους βουλευτές.

Το κείμενο που κατέθεσε το PS, το οποίο καθορίζει «τις ειδικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της μη αξιόποινης ευθανασίας», εγκρίθηκε με 127 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 10 αποχές.

Παρόμοιες προτάσεις του Μπλοκ της Αριστεράς, του κόμματος PAN, των Πρασίνων και ενός φιλελεύθερου βουλευτή επίσης εγκρίθηκαν.

«Το να διώκεται ποινικά κάποιος που βοηθά έναν ασθενή, που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, είναι μια μορφή μισαλλοδοξίας» είπε η Σοσιαλίστρια βουλευτίνα Ιζαμπέλ Μορέιρα, στην αρχή της συνεδρίασης.

«Ναι στη ζωή, όχι στον Θάνατο»

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο, έπειτα από κάλεσμα οργανώσεων που αντιτίθενται στην ευθανασία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ναι στη ζωή, όχι στον Θάνατο».

«Το ζήτημα της ευθανασίας ορίζει το είδος του πολιτισμού στον οποίο θα θέλαμε να ζήσουμε: εκείνου που φροντίζει ή εκείνου που προτείνει τον θάνατο», εκτιμά ο Αφόνσο Βιρτουόζο, ένας δικηγόρος 23 ετών.

Η Καθολική Εκκλησία, αντιπροσωπευτικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών, όπως και το εθνικό Συμβούλιο Ηθικής των Επιστημών της Ζωής, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που συνδέεται με το κοινοβούλιο, αντιτίθενται στην αλλαγή του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος αποδέχεται τη διακοπή της θεραπείας σε ορισμένες απεγνωσμένες καταστάσεις.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα πρέπει να συντηχθούν σε ένα μοναδικό κείμενο, που θα υποβληθεί κατόπιν προς μια τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Ο νόμος θα κατατεθεί στη συνέχεια προς επικύρωση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον συντηρητικό Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας δεν έχει ανοικτά πάρει θέση στο θέμα, όμως, ως ένθερμος καθολικός, θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.