ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Guardian για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Επιχείρημα για την επιστροφή η υπερηφάνεια που επικαλείται η Βρετανία»

Guardian για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Επιχείρημα για την επιστροφή η υπερηφάνεια που επικαλείται η Βρετανία»

Άρθρο γνώμης με το οποίο υποστηρίζεται η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian στη σκιά της επανέναρξης της συζήτησης με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Μια κυβέρνηση που τονίζει την σημασία της εθνικής υπερηφάνειας θα πρέπει να κατανοήσει το αίτημα της Ελλάδας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην λεζάντα του άρθρου συνοψίζοντας το σκεπτικό του Guardian το οποίο ακολουθεί παρόμοια δημοσιεύματα της Washington Post και των Sunday Times.

Το άρθρο ξεκινά με το ερώτημα προς την κυβέρνηση Τζόνσον που υποστηρίζει ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μέσο για να μπορέσει η Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο της μοίρας της και την υπερηφάνειά της: «Οπότε τι στάση θα πρέπει να πάρει αυτή η ανοιχτή, φιλική και “παγκόσμια” Βρεατνία απέναντι στις νέες Ελληνικές αιτιάσεις για την αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα;».

«Η Ελλάδα με την στήριξη της Ιταλίας, έχει εισάγει ένα σημείο στο προσχέδιο του κειμένου των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Ζητά την επιστροφή “των παρανόμως αφαιρεθέντως πολιτισμικών αντικειμένων” στις χώρες προέλευσης. Δεν αναφέρει τα γλυπτά και η κίνηση αυτή κατευθύνεται στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων σε οίκους δημοπρασίας στο Λονδίνο. Αλλά αν παραμείνει στο επίσημο κείμενο που θα αποκαλυφθεί αυτή την εβδομάδα θα αποτελεί ένα μέσο για νέα πίεση προς το Λονδίνο» ξεκινά την περιγραφή της καταστασης η βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian υπενθυμίζει ότι οι θιασώτες της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τις περισσότερες φορές επικαλούνται τα ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα και το πάθος του στις αρχαίες αυτοκρατορίες προσθέτοντας ότι «σε αντίθεση ο παρόμοιος υπεύθυνος για την μεταφορά των γλυπτών στη Βρετανία, ο Λόρδος Έλγιν, ήθελε μόνο να βγάλει κέρδος από τη ματαιοδοξία της αυτοκρατορικής Βρετανίας»

«Έχοντας εξασφαλίσει την άδεια από του Οθωμανούς κατακτητές της Ελλάδας για να αφαιρέσει σχεδόν τα μισά γλυπτά, τα πούλησε στον κοινοβούλιο για 35.000 λίρες το 1816. Ο Έλγιν έπεισε την βρετανική κυβέρνηση – που πανηγύριζε για τον θρίαμβο επί του Ναπολέοντας στο Βατερλό – ότι το να αποκτήσει τα γλυπτά θα ενίσχυε την διεθνή φήμη και το πρεστίζ της Βρετανίας» συνεχίζει το άρθρο.

«Αυτή η προφανής ύβρις επιστρέφει με το Brexit, αν κρίνει κανείς από τις εχθρικές απαντήσεις για την ελληνική παρέμβαση» σημειώνει το άρθρο υπενθυμίζοντας την αρνητική απάντηση της κυβέρνησης της Βρετανίας δια του εκπροσώπου της ότι «αυτό (σ.σ. η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα) δεν πρόκειται να συμβεί»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το συνηθέστερο επιχείρημα για την παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο βασίζεται στο στάτους του ως ένα παγκόσμιο ίδρυμα που παρουσιάζει τους θησαυρούς του κόσμου στον κόσμο. Αλλά για μια κυβέρνηση τόσο καχύποπτη απέναντι στις “κοσμοπολίτικες” αξίες, αυτό αποτελεί μια περίεργη θέση. Οι οπαδοί του Brexit συνεχώς τονίζουν την σημασία της κυριαρχίας, την αυτοεκτίμηση του έθνους και την υπερηφάνεια για τα προηγούμενα επιτεύγματα. Αυτό που αποτελεί επιχείρημα για τη Βρετανία είναι σίγουρα επιχείρημα και για την Ελλάδα. Η αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα θα αποτελέσει την αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος μια φίλης Ευρωπαϊκής χώρας στην κατανόηση του εαυτού της μετά το οικονομικό χτύπημα που δέχθηκε για πάνω από μια 10ετια. Σίγουρα θα έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα ότι η Βρετανία έχει τόσο μαγευτεί από την χαμένη δική της αυτοκρατορία που δεν μπορεί να αποκαταστήσει μια παλία αδικία. Ως ένα κομμάτι των μηνυμάτων μετά το Brexit, αυτό απαιτεί κάτι περισσότερο από τα αστεία που έκανε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης» καταλήγει το άρθρο του Guardian.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.