ΟΗΕ: Έρευνα-σοκ για τη Βενεζουέλα – Αντιμέτωποι με την πείνα οι κάτοικοι – Μοιράζουν μερίδες για να επιζήσουν (φώτο)

ΟΗΕ: Έρευνα-σοκ για τη Βενεζουέλα – Αντιμέτωποι με την πείνα οι κάτοικοι – Μοιράζουν μερίδες για να επιζήσουν (φώτο)

Απογοητευτική είναι η νέα έρευνα του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις κατοίκους της Βενεζουέλας βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με την πείνα.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε σ’ ολόκληρη τη χώρα με τη συμμετοχή 8.375 κατοίκων της Βενεζουέλας φέρνει στο φως μια δραματική εικόνα για τον τεράστιο αριθμό των πολιτών που επιβιώνουν με ό,τι βρουν, κυρίως βολβούς και όσπρια μεσούσης της κρίσης και καθώς ο υπερπληθωρισμός έχει σχεδόν εκμηδενίσει τους μισθούς τους.

Συνολικά 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βενεζουέλας, υποσιτίζονται, αδυνατώντας να ικανοποιήσουν βασικές διατροφικές τους ανάγκες, σημειώνει η έκθεση του WFP, που διενεργήθηκε κατόπιν προσκλήσεως της κυβέρνησης Μαδούρο. «Η έκθεση αυτή δείχνει τη σοβαρότητα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα μας», είπε ο Μιγκέλ Πιζάρο, πολιτικός της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο εμφανιζόταν απρόθυμος τα τελευταία χρόνια να προσκαλέσει διεθνείς οργανισμούς για να εκτιμήσουν την έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα του, αν και το WFP τόνισε ότι διεξήγαγε την έρευνά του «εν πλήρει ανεξαρτησία» και «ακωλύτως».

Οικογένειες μειώνουν τις μερίδες και την ποιότητα του φαγητού για να επιζήσουν

Σύμφωνα με την έρευνα τρεις στις τέσσερις οικογένειες (74%) στη Βενεζουέλα καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα π.χ. μειώνουν την ποικιλία και την ποιότητα των τροφών τους για να επιβιώσουν, ενώ το 60% μειώνουν τις μερίδες των γευμάτων τους, το 33% λένε ότι έχουν δεχθεί να πληρωθούν με τρόφιμα για υπηρεσίες τους και το 20% ότι πούλησαν περιουσιακά τους στοιχεία για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Επτά στους δέκα είπαν ότι τρόφιμα υπάρχουν, αλλά είναι δύσκολο να τα αγοράσουν λόγω των υψηλών τιμών τους, ενώ το 37% είπαν ότι έχασαν τις δουλειές τους ή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της σοβαρής ύφεσης που ταλανίζει τη Βενεζουέλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

4,5 εκατ. κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα του λόγω της πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Νικολάς Μαδούρο κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις και τις απόπειρες του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να τον εκπαραθυρώσει. Ο αριστερός πρόεδρος επιρρίπτει με κάθε ευκαιρία την ευθύνη για τη δραματική κατάσταση στη χώρα του στην εχθρική στάση της Ουάσιγκτον κι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν δυστυχία και θανάτους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα προβλήματα στη Βενεζουέλα είχαν ξεκινήσει πριν επιβάλουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.