ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στο Ιράν μαστιγώνουν όσους διαδίδουν fake news και η Κίνα δίνει χρήματα σε όποιον παραδέχεται τα συμπτώματα

Στο Ιράν μαστιγώνουν όσους διαδίδουν fake news και η Κίνα δίνει χρήματα σε όποιον παραδέχεται τα συμπτώματα

Με μαστίγωμα και φυλάκιση απειλεί το Ιράν όσους διαδίδουν «fake news» για την επιδημία του κορωνοϊού, που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 26 ατόμων στη χώρα, ενώ παράλληλα με χρηματικό βραβείο προσπαθεί να δελεάσει μια πόλη της Κίνας τους κατοίκους της, προκειμένου να αναφέρουν πως έχουν πιθανά συμπτώματα του ιού.

Ο Χασάν Νορουζί, εκπρόσωπος της επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής του Ιράν, είπε ότι η «διάδοση ψεμάτων» τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως τριών χρόνων και μαστίγωση, όπως προβλέπει η Σαρία. «Η διάδοση ψευδών ειδήσεων για την επιδημία του κορωνοϊού θα πανικοβάλει τον κόσμο και θα ανοίξει το δρόμο για να κλείσει τα σύνορά της η χώρα», φέρεται να είπε σύμφωνα με την εφημερίδα Tehran Times. Ο Νορουζί πρόσθεσε ότι ήδη έχουν συλληφθεί 24 Ιρανοί για «διάδοση φημών» και ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ποινές που προβλέπει ο ισλαμικός νόμος της Σαρία.

Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση του Ιράν έκανε λόγο για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της επιδημίας του κορωνοϊού και επιτέθηκε κατά ΜΜΕ για την κριτική που άσκησαν στο υπουργείο Υγείας.

Επτά νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό στο Ιράν -245 τα κρούσματα μέχρι στιγμής

Το Ιράν επιβεβαίωσε άλλους επτά θανάτους από τον κορωνοϊό σε σχέση με χθες με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει πλέον τους 26, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Κιανουσέ Τζαλανπούρ, ενώ ανιχνεύθηκαν άλλα 106 κρούσματα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στη χώρα στα 245. Ένα από νέα κρούσματα είναι ο Μοτζταμπά Ζολνούρ, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού Κοινοβουλίου. Ο τελευταίος ανακοίνωσε σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι μολύνθηκε από τον ιό και βρίσκεται σε καραντίνα.

Βουλευτής των συντηρητικών και σιίτης κληρικός, ο Ζολνούρ εκλέγεται στην Κομ, ιερή πόλη στο κεντρικό Ιράν όπου ανακοινώθηκαν, στις 19 Φεβρουαρίου, τα πρώτα κρούσματα και θάνατοι που συνδέονταν με την επδημία της ιογενούς πνευμονίας που ξεκίνησε στην Κίνα.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες βράδυ περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, όπου έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής οι περισσότεροι θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια εκτός Κίνας.

Με χρηματικό βραβείο προσπαθεί να δελεάσει μια πόλη της Κίνας τους κατοίκους της, προκειμένου να αναφέρουν πως έχουν πιθανά συμπτώματα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η πόλη Κιανζιάνγκ, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου ξέσπασε ο κορωνοϊός, επιβραβεύει τους κατοίκους της πόλης που αναφέρουν προληπτικά τα συμπτώματα. Οποιοσδήποτε κάτοικος το κάνει και επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό, θα λάβει 10.000 γιουάν (περίπου 1.426 δολάρια), σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Την ίδια ώρα, όσοι ασθενείς εμφανιστούν και ταξινομηθούν ως «ύποπτες περιπτώσεις» θα επιβραβευτούν με 2.000 γιουάν (ή 285 δολάρια), ενώ σε εκείνους που η πρώτη εξέταση δείξει ότι είναι αρνητικοί θα ανταμειφθούν με 1.000 γιουάν (ή 142 δολάρια). Τα νέα αυτά κίνητρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το επίκεντρο του κορωνοϊού
Να σημειωθεί πως η πόλη Κιανζιάνγκ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας κορωνοϊού της Κίνας, στην επαρχία Χουμπέι, έχει αναφέρει 197 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού και εννέα θανάτους. Η επαρχία Χουμπέι, στην οποία υπάρχουν 65.596 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και πάνω από 2.641 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας, παρέχει οικονομικά κίνητρα στους κατοίκους και άλλων πόλεων, όπως οι Χανιάνγκ, Ζιανγκάν, Βουτσάνγκ και Σιγιάν. Μάλιστα, στην τελευταία πόλη, οι Αρχές επιβράβευσαν πρόσφατα έναν κάτοικο με 10.000 γιουάν – επειδή όμως ανέφερε κάποιον άλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.