ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΟΗΕ-Λιβύη: «Μια πιθανή επιδημία του κορωνοϊού θα ήταν καταστροφική»

ΟΗΕ-Λιβύη: «Μια πιθανή επιδημία του κορωνοϊού θα ήταν καταστροφική»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μποσέ Ράτκα, μια επιδημία του κορωνοϊό στη χώρα θα ήταν καταστροφική. Όπως υποστηρίζει το σύστημα υγείας ήδη έχει καταρρεύσει από τον εμφύλιο πόλεμο.

«Μια πιθανή επιδημία του ιού θα ήταν καταστροφική. Η Λιβύη διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19, δεδομένου του αυξανόμενου βαθμού ανασφάλειας, πολιτικού κατακερματισμού, αδύναμου συστήματος υγείας και μεγάλου αριθμού μεταναστών, προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού σε αυτό το εύθραυστο πλαίσιο που προκαλείται από την παρατεταμένη σύγκρουση», δήλωσε ο Ράτκα.

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στη Λιβύη στις 25 Μαρτίου. Τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό από τη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ δύο αντίπαλων διοικήσεων, στα ανατολικά και δυτικά της χώρας.

«Δεδομένου ότι τα λιβυκά νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματισμένους μαχητές μετά από μια διαρκώς αγνοούμενη κατάπαυση του πυρός το 2020, αυτές οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει τώρα να υποστηρίξουν το έργο του περιορισμού του COVID-19. Η έλλειψη καλά εξοπλισμένων μονάδων εντατικής θεραπείας και ιατρικού εξοπλισμού σημαίνει ότι η χώρα θα δυσκολευτεί στην αντιμετώπιση μιας μεγάλης εστίας. Με ένα ήδη αδύναμο σύστημα υγείας και με τους περισσότερους Λιβύους να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, οι συνέπειες μιας σοβαρής επιδημίας του COVID-19 στη Λιβύη θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές», προειδοποίησε ο Ράτκα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις αντίπαλες κυβερνήσεις να αφήσουν τα όπλα και να συμμορφωθούν με την προσωρινή συμφωνία συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή της Λιβύης (5 + 5) εν όψει της πανδημίας COVID-19.

Ο Μποσέ Ράτκα σημείωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο γραφείο του ΟΗΕ στη Λιβύη έχει λάβει έχει λάβει 164 αναφορές από ανθρωπιστικές οργανώσεις σχετικά με τις δυσκολίες πρόσβασης που επιφέρει η απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, μαζί με τα μέτρα περιορισμού του COVID-19, παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και την ελεύθερη κυκλοφορία του ιατρικού και άλλου ανθρωπιστικού προσωπικού στη χώρα. Λάβαμε 164 αναφορές από διάφορους ανθρωπιστικούς φορείς σχετικά με τους περιορισμούς πρόσβασης που συνδέονται με την απαγόρευση της κυκλοφορίας για τον COVID- 19 που έχουν επιβληθεί στην ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη», δήλωσε ο Ράτκα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.