Έκκληση Α.Γκουτέρες «για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου» εν μέσω κορωνοϊού

Έκκληση Α.Γκουτέρες «για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου» εν μέσω κορωνοϊού

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με δήλωσή του σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορωνοϊού έκανε έκκληση «για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου».

«Πρόσφατα έκανα έκκληση για άμεση παγκόσμια εκεχειρία ώστε να επικεντρωθούμε στον κοινό μας αγώνα να ξεπεράσουμε την πανδημία. Έκανα έκκληση για τον τερματισμό της βίας, παντού. Τώρα. Αλλά η βία δεν περιορίζεται στο πεδίο της μάχης. Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελλοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς. Στα ίδια τους τα σπίτια. Γι’ αυτό κάνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Μαζί μπορούμε και πρέπει να προλάβουμε τη βία παντού, από τις ζώνες πολέμου μέχρι τα σπίτια, ενώ εργαζόμαστε για την καταπολέμηση του COVID-19» διαμηνύει αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του.

Στη δήλωσή του ο κ. Γκουτέρες επισημαίνει πως η πανδημία του COVID-19 προκαλεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και οικονομική καταστροφή παντού στον κόσμο και προσθέτει: «Ξέρουμε ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι καραντίνες είναι απαραίτητες για την καταστολή του COVID-19. Αλλά μπορεί να παγιδεύουν τις γυναίκες στον ίδιο χώρο με τους βίαιους συντρόφους τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να καταστήσουν την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία, ένα σημαντικό μέρος των εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης του COVID-19».

Ειδικότερα, διευκρίνισε πως «αυτό σημαίνει αύξηση των επενδύσεων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Διασφάλιση ότι τα δικαστικά συστήματα συνεχίζουν να διώκουν τους θύτες. Εγκατάσταση συστημάτων προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης σε φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ. Ανακήρυξη των κέντρων προστασίας ως βασικών υπηρεσιών. Δημιουργία ασφαλών τρόπων για να αναζητούν οι γυναίκες προστασία χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τους θύτες τους».

Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών, υπογραμμίζει ο κ. Γκουτέρες, είναι προϋπόθεση για δυνατές, ανθεκτικές κοινωνίες.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, διαπιστώνει, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, «πως τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο η οικονομική και κοινωνική πίεση κι ο φόβος μεγάλωναν, είδαμε μια τεράστια παγκόσμια άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας». Σε μερικές χώρες, ο αριθμός των γυναικών που τηλεφωνεί σε υπηρεσίες υποστήριξης έχει διπλασιαστεί, συμπληρώνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή, σημειώνει πως «οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης και η αστυνομία είναι πνιγμένοι και χωρίς αρκετό προσωπικό», ενώ «οι τοπικές ομάδες στήριξης έχουν παραλύσει ή έχουν έλλειψη πόρων» και «ορισμένα κέντρα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν κλείσει ή άλλα είναι πλήρη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.