Δείτε πως άλλαξε ο πλανήτης μέσα 3 μήνες πανδημίας του κορωνοϊού (βίντεο)

Δείτε πως άλλαξε ο πλανήτης μέσα 3 μήνες πανδημίας του κορωνοϊού (βίντεο)

Η Guardian δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο, με μια ανασκόπηση από το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν της Κίνας, μέχρι σήμερα, που τα κρούσματα πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο και τα θύματα φτάνουν τις 88.000.

Το βίντεο ξεκινά από την Ουχάν, την κινεζική επαρχία που ξεκίνησαν όλα, στις 11 Ιανουαρίου όπου μια γυναίκα πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, από πνευμονία και την ανησυχία των επιστημόνων καθώς μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν.

Ακολουθεί ο Κινέζος γιατρός που προσπάθησε να σημάνει συναγερμό για τον νέο αυτό ιό και που τελικά πέθανε και ο ίδιος από την θανατηφόρο ασθένεια. Στις 23 Ιανουαρίου, η κινεζική επαρχία μπαίνει σε καραντίνα, με το σκηνικό στους έρημους δρόμους να θυμίζει σκηνή ταινίας αποκάλυψης. Νοσοκομεία χτίζονται σε χρόνο ρεκόρ ενώ στις 5 Φεβρουαρίου οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιου εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Το όνομα Covid-19, η Ευρώπη το νέο επίκεντρο της πανδημίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει στην νέα αυτή ασθένεια, το επίσημο όνομά της, το Covid-19. Η Ευρώπη γίνεται σταδιακά το νέο κέντρο της επιδημίας κορωνοϊού και όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, είτε κλείνοντας τα σύνορά τους, είτε προχωρώντας σε αυστηρούς περιορισμούς των κατοίκων. Η Ιταλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα, με τους νεκρούς να μεταφέρονται σε στρατιωτικά οχήματα, μια εικόνα που θα στιγματίσει την ανθρωπότητα. Δήμαρχοι ιταλικών πόλεων προσπαθούν με τον δικό τους – ακόμη και χιουμοριστικό τρόπο- να πείσουν τους κατοίκους των πόλεών τους εντός των σπιτιών τους, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Πάνω από 80.000 είναι τα θύματα του κορωνοϊού παγκοσμίως

Στο βίντεο, καταγράφεται επίσης, η αλλαγή στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, που από την μία ημέρα στην άλλη, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στους 4 τοίχους του σπιτιού τους. Αλλά και το πώς περνούν πλέον τον χρόνο τους.

«Ο κορωνοϊός θα με βοηθήσει να εκτιμήσω όλα εκείνα τα απλά πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσα δεδομένα» λέει κάτοικος της Ιταλίας και συνεχίζει: «Να ζω, να αναπνέω, να πάω μια βόλτα, να αγκαλιάσω κάποιον».

Στην συνέχεια, δείχνει αποσπάσματα από χειροκροτήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους και η Αθήνα – προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και όλους εκείνους που εργάζονται σκληρά στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Η ανθρωπότητα μέσα σε τρεις μήνες άλλαξε. Άδειες λεωφόροι και μνημεία σε μεγάλες πρωτεύουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τώρα είναι σε καραντίνα. Υπάρχουν όμως και κάποιες ανάλαφρες στιγμές, με ανθρώπους να παίζουν ρακέτες ή μπίνγκο από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους με τους γείτονες.

Στις 27 Μαρτίου, οι ΗΠΑ έχουν πλέον περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Το βίντεο κλείνει με ένα απόσπασμα από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα λόγια: «Καλύτερες ημέρες θα ξαναέρθουν. Θα είμαστε με τους φίλους μας, θα είμαστε με τις οικογένειές μας. Θα συναντηθούμε ξανά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.