«Ξεριζώνουν» την ιστορία στις ΗΠΑ: Μαζεύουν υπογραφές για να αλλάξουν τα αγάλματα του Κολόμβου με του… Prince

«Ξεριζώνουν» την ιστορία στις ΗΠΑ: Μαζεύουν υπογραφές για να αλλάξουν τα αγάλματα του Κολόμβου με του… Prince

«Ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Μπορεί οι ΗΠΑ να μην έχουν μια πλούσια ιστορία, όμως τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν προηγούμενο. Στην Μινεσότα έχουν ξεκινήσει συγκεντρώσεις ώστε να μαζευτούν υπογραφές για να αντικατασταθεί το άγαλμα του Χριστόφορο Κολόμβου με αυτό το Prince.

Οι διοργανωτές επίσης υποστηρίζουν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι γνωστός «ρατσιστής» και η παράνοια… δεν έχει τέλος.

Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 9.000 υπογραφές στο διαδίκτυο πολιτών που υποστηρίζουν ότι «ο Prince αντιπροσωπεύει τις αξίες της Μινεσότα και ο Κολόμβος όχι». Το άγαλμα του Κολόμβου βρίσκεται στο Σεντ Πολ, στην πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας. Το αίτημα αντικατάστασής του αγάλματος με ένα του αείμνηστου Αμερικανού μουσικού, τραγουδιστή, τραγουδοποιού και ηθοποιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μινεάπολη στη Μινεσότα εντάσσεται στις προσπάθειες απομάκρυνσης συμβόλων που τιμούν προσωπικότητες που συνδέονται με τη σκλαβιά και την καταπίεση μαύρων στις ΗΠΑ.

Οι στόχοι της εκστρατείας

Η εκστρατεία υλοποιείται με πρωτοβουλία της Γουιντάνα Μέλεκιν και έχει διττό στόχο, να αντικατασταθεί το άγαλμα του Κολόμβου έξω από την έδρα της πολιτειακής κυβέρνησης με ένα «επιλεγμένο από κοινότητα των γηγενών» έξω από και να ανεγερθεί ένα του Prince σε διαφορετική τοποθεσία. «Σε ολόκληρη τη χώρα, οι αρχές των πόλεων επιλέγουν να αφαιρέσουν αγάλματα υπερασπιστών της λευκής υπεροχής, ιδιοκτητών σκλάβων και εκείνων που απειλούσαν τη ζωή μαύρων» τονίζουν οι διοργανωτές της εκστρατείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εδώ στη Μινεσότα, οι κοινότητες επαναφέρουν το αίτημα απομάκρυνσης του αγάλματος του Χριστόφορου Κολόμβου, που δολοφόνησε, βίασε και υποδούλωσε μαύρους και ιθαγενείς λαούς στην Αμερική» αναφέρουν. «Εμείς, οι υπογράφοντες δεν πιστεύουμε ότι ο Κολόμβος αντιπροσωπεύει τις αξίες των κατοίκων της Μινεσότα. Αντί να υμνούμε έναν άνθρωπο που ήθελε να αφανίσει τους μαύρους και τους ιθαγενείς, θα πρέπει να τιμήσουμε τα μέλη της κοινότητάς μας των οποίων η ηγετική ικανότητα μας εμπνέει» τονίζουν. Ο Χριστόφορος Κολόμβος θεωρείται πλέον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στις ΗΠΑ, μία χώρα που γιόρταζε ως εθνική εορτή την Ημέρα Κολόμβου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.