Παναγία των Παρισίων: Επίσημη η ανακατασκευή της όπως ήταν πριν από την πυρκαγιά

Παναγία των Παρισίων: Επίσημη η ανακατασκευή της όπως ήταν πριν από την πυρκαγιά

Η Παναγία των Παρισίων δεν θυμίζει σε τίποτα το επιβλητικό και πανέμορφο κτήριο που κοσμούσε την Γαλλία, καθώς μετά την πυρκαγιά έχει χάσει την αίγλη της, όμως η αρμόδια επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την ανοικοδόμηση του εμβληματικού ναού γνωστοποίησε την είδηση ότι θα τον επαναφέρει στην προηγούμενη μορφή του.

Η οροφή και το βέλος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων καταστράφηκαν ολοσχερώς στην πυρκαγιά της 15ης Απριλίου, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, αλλά σώθηκαν το κυρίως κτίριο και οι δύο πύργοι του. Η αρμόδια επιτροπή Εθνικής Κληρονομιάς ενέκρινε τα σχέδια αποκατάστασης της Νοτρ Νταμ στην «πλήρη, φυσική, γνωστή μορφή της», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί ότι η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Αξιωματούχοι της εκκλησίας ελπίζουν η Νοτρ Νταμ να ξανανοίξει ως λατρευτικός χώρος μέχρι το 2024 που το Παρίσι αναμένεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην πρώτη επέτειο από την καταστροφική πυρκαγιά εκφράστηκαν ανησυχίες για τη διακοπή των εργασιών αποκατάστασης. Τα έργα συντήρησης είχαν ήδη καθυστερήσει επί μήνες καθώς υπήρχαν δυσκολίες στην απομάκρυνση των τοξικών σωματιδίων που εκλύθηκαν όταν έλιωσαν 300 τόνοι μολύβι από την οροφή κατά την πυρκαγιά, ενώ τον χειμώνα οι εργασίες ανεστάλησαν λόγω ισχυρών ανέμων και του lockdown που επιβλήθηκε για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα σχέδια για την απομάκρυνση 40.000 σιδεροσωλήνων από τις σκαλωσιές που είχαν στηθεί όταν ξεκίνησε το πρότζεκτ ανοικοδόμησης ανατράπηκαν από την εξάπλωση του Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Στα τέλη Μαϊου, πάντως, ξανάνοιξε ο προαύλιος χώρος της Παναγίας των Παρισίων για πρώτη φορά μετά την φωτιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.