ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

CIA: Το απίθανο κόλπο με το οποίο κατάφερε να παρακολουθεί τους πάντες

CIA: Το απίθανο κόλπο με το οποίο κατάφερε να παρακολουθεί τους πάντες

Για πολλές δεκαετίες,κοντά μισό αιώνα, η CIA διάβαζε τις κωδικοποιημένες επικοινωνίες όλων!

Απλώς και μόνο επειδή για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα περισσότερες από 120 κυβερνήσεις κρατών του πλανήτη εμπιστεύονταν την ίδια εταιρία για να κρατούν μυστικές τις επικοινωνίες των κατασκόπων.

Την ελβετική Crypto AG, που εξασφάλισε το πρώτο της μεγάλο συμβόλαιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φτιάχνοντας συσκευές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η παντοδυναμία της ήταν τέτοια που μεταμορφώθηκε σε μέγα οραματιστή της κωδικοποιημένης επικοινωνίας, αλλάζοντας τις ίδιες τις τεχνολογίες δηλαδή. Αυτή πέρασε πρώτη από τα μηχανικά μέσα του Ψυχρού Πολέμου στα ηλεκτρονικά κυκλώματα και τα τσιπ σιλικόνης τελικά, πριν πάρουν τα ηνία τα προηγμένα λογισμικά του σήμερα.

Η ελβετική φίρμα αποκόμισε εκατοντάδες εκατομμύρια από την πώληση του εξοπλισμού της σε περισσότερες από 120 χώρες ως και τον 21ο αιώνα. Πελάτες της ήταν οι πάντες, από τις «συμμαχικές» χώρες της Δύσης ως και τους «εχθρούς», κράτη όπως το Ιράν δηλαδή, ακόμα και τα στρατιωτικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής.

Η Crypto AG πουλούσε συσκευές ακόμα και στους φαρμακερούς πυρηνικούς εχθρούς Ινδία και Πακιστάν. Ως και το Βατικανό έφτασε η χάρη της.

Αυτό που δεν ήξερε βέβαια κανένας από τους πελάτες της ήταν πως ο κολοσσός ελεγχόταν από τη CIA. Το θέλετε ακόμα χειρότερο; Όχι μόνο από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, αλλά και από τις μυστικές υπηρεσίες της τότε Δυτικής Γερμανίας.

Οι δύο πρακτόρικες οργανώσεις είχαν «πειράξει» τις συσκευές κρυπτογράφησης της Crypto ώστε να μπορούν εύκολα και απλά να σπάζουν τους κώδικες και να διαβάζουν τα κωδικοποιημένα μηνύματα που έστελναν φίλοι και εχθροί. Ή μήπως δεν υπάρχουν φίλοι εδώ;

Είναι πράγματι ένα σκάνδαλο κατασκοπείας σαν αυτά που ελάχιστες φορές έχουμε δει σε τέτοια έκταση. Και τέτοια αποτελεσματικότητα, αλίμονο…

Πώς ξεδιπλώθηκε το νήμα της άνομης ιστορίας

Η μακροχρόνια πλεκτάνη, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά του Ψυχρού Πολέμου, φιλοξενείται χωρίς αναισθητικό σε έναν απόρρητο φάκελο της CIA, τον οποίο εξασφάλισε μια κοινή δημοσιογραφική αποστολή της αμερικανικής «The Washington Post» και του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ZDF.

Τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες αποχαρακτηρίζονται συνήθως έπειτα από πολλές δεκαετίες για να φτάσουν στα μάτια του κοινού. Και είναι πράγματι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τόσο απόρρητες επιχειρήσεις που τέλειωσαν μόλις.

Το χρονικό της κατασκοπευτικής φρίκης είναι εξαντλητικό στις περιγραφές του. Απαριθμεί, ας πούμε, όλους τους αξιωματούχους της CIA που έτρεχαν το πρόγραμμα και τα στελέχη της εταιρίας που το εκτελούσαν κατά γράμμα. Περιέχει ακόμα τις απαρχές της συνωμοσίας, αλλά και τις εσωτερικές συγκρούσεις που λίγο έλειψε να την εκτροχιάσουν.

Περιγράφει επίσης το πώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εκμεταλλεύτηκαν τη βολική ευπιστία των άλλων κρατών για δεκαετίες, παίρνοντας και τα λεφτά τους και τα μυστικά τους.

Τι ακριβώς συνέβη

Η μυστική επιχείρηση λοιπόν, γνωστή αρχικά ως «Thesaurus» και «Rubicon» αργότερα, χαρακτηρίζεται από την ίδια την Υπηρεσία ως «μια από τις πιο τολμηρές» στην ιστορία της. Ως «κατασκοπευτικό πραξικόπημα του αιώνα» το χαιρετίζει χαρακτηριστικά η CIA, καταλήγοντας: «Ξένες κυβερνήσεις πλήρωναν καλά λεφτά στις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία για το προνόμιο να μπορούν να διαβάζουν τις πιο μυστικές επικοινωνίες τους τουλάχιστον δύο (και πιθανότατα ακόμα και πέντε ή έξι) ξένες χώρες».

Ήδη από το 1970, η CIA και το αδερφάκι της, η NSA (National Security Agency), έφτασαν να ελέγχουν κάθε δραστηριότητα της Crypto. Οι Αμερικανοί, από κοινού με τους γερμανούς συνεργάτες τους στο έγκλημα, επέβλεπαν όλες τις προσλήψεις, σχεδίαζαν τις τεχνολογίες και σαμπόταραν τους αλγορίθμους, ελέγχοντας ακόμα και τη στρατηγική επέκτασης της φίρμας σε νέες αγορές.

Και κατόπιν ΗΠΑ και Γερμανία κάθονταν αναπαυτικά στις καρέκλες τους και κρυφάκουγαν!

Στις επιχειρήσεις που περιγράφονται λεπτομερώς, η CIA ήξερε ας πούμε τα πάντα για την κατάσταση ομηρείας της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979, έλεγε τα πάντα στους Βρετανούς για τις μυστικές κινήσεις της Αργεντινής στον Πόλεμο των Φόκλαντς το 1982 και παρακολουθούσε ακόμα τις επιχειρήσεις δολοφονίας των λατινοαμερικάνων δικτατόρων.

Ακόμα και τους λίβυους αξιωματούχους είχε πιάσει να αλληλοσυγχαίρονται για τη βομβιστική επίθεση σε ντίσκο του Βερολίνου το 1986! Ακόμα και αυτό το πρόγραμμα είχε όμως τους περιορισμούς του.

Βλέπετε οι δύο μεγαλύτεροι αντίπαλοι των ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση και Κίνα, δεν ήταν ποτέ πελάτες της Crypto. Και ήταν οι καθόλου αβάσιμες, όπως αποδείχτηκε, υποψίες τους για τις αγαστές σχέσεις της ελβετικής εταιρίας με τις δυτικές κυβερνήσεις αυτές που τις έσωσαν από το κατασκοπευτικό πραξικόπημα.

Ακόμα κι έτσι όμως οι Αμερικανοί μάθαιναν πολλά περισσότερα για τις κινήσεις Μόσχας και Πεκίνου παρακολουθώντας απλώς τους δικούς τους συμμάχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.