ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Οι ΗΠΑ δεν θα υπακούσουν στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μη επέκταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν θα υπακούσουν στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μη επέκταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Τη διαβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους «να μην σταματήσουν μπροστά σε τίποτα» ώστε να επεκτείνουν το εμπάργκο όπλων προς το Ιράν, έκανε η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Κέλι Κραφτ, μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην υιοθετήσει το ψήφισμα, για επέκταση του εμπάργκο.

Υπενθυμίζεται πως, το εμπάργκο όπλων προς το Ιράν λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα ωστόσο με την Αμερικανίδα διπλωμάτη, «Σύμφωνα με το ψήφισμα 2231, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάθε δικαίωμα να επαναφέρουν διατάξεις προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Τις επόμενες μέρες, οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν αυτήν την υπόσχεση, να μην σταματήσουν μπροστά σε τίποτα, ώστε να επεκτείνουν το εμπάργκο όπλων».

Το ψήφισμα 2231 στο οποίο αναφέρθηκε η Κραφτ, ήταν εκείνο που ενέκρινε το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), επίσης γνωστό ως πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, από το οποίο αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ τον Μάιο του 2018.

Απογοήτευση από τον Πομπέο
Η απόφαση έφερε αντίδραση και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος υποστήριξε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε να τηρήσει το θεμελιώδες σύνολο της αποστολής του» με την απόρριψη του ψηφίσματος.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός «το Συμβούλιο απέρριψε ένα εύλογο ψήφισμα για την παράταση του 13χρονου εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε το δρόμο για τον κορυφαίο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο, να αγοράσει και να πουλήσει συμβατικά όπλα χωρίς συγκεκριμένους περιορισμούς του ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία».

Η αντίδραση του Ιράν
Μετά από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αγοράσει και να πουλήσει όπλα στη διεθνή αγορά, ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Μαζίντ Τακχτ Ραβαντσί, δήλωσε ότι η επιστροφή τυχόν κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το Ιράν, θα απαντηθεί σφοδρά και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, η επιβολή οποιωνδήποτε κυρώσεων ή περιορισμών στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αντιμετωπιστεί σοβαρά από το Ιράν και οι επιλογές μας δεν περιορίζονται. Και οι ΗΠΑ και κάθε οντότητα που μπορεί να την βοηθήσει ή να αποδεχτεί την παράνομη συμπεριφορά τους, θα φέρει την πλήρη ευθύνη», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.