Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να «στεναχωρήσει» την Τουρκία: Υποβάθμισε το επεισόδιο γαλλικής φρεγάτας με τουρκικά πλοία

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να «στεναχωρήσει» την Τουρκία: Υποβάθμισε το επεισόδιο γαλλικής φρεγάτας με τουρκικά πλοία

Σύμφωνα με αποκαλύψεις διπλωματών στο Reuters το ΝΑΤΟ αποφάσισε να υποβαθμίσει έρευνα σχετικά με θερμό επεισόδιο μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πλοίων.

Το θέμα αυτό υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται, επίσης, σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα για ενεργειακά ζητήματα, αλλά και τις ΗΠΑ.

Στην αποκάλυψη του Reuters αναφέρεται ότι στις 10 Ιουνίου γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του NATO επιχείρησε να επιθεωρήσει εμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας, για το οποίο υπήρχαν υπόνοιες πως μεταφέρει παράνομο οπλισμό στη Λιβύη.

Η Γαλλία υποστήριξε πως η φρεγάτα τους παρενοχλήθηκε από πλοία του τουρκικού στόλου, τα οποία συνόδευαν το εμπορικό, και κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβίασε το εμπάργκο του ΝΑΤΟ για εξοπλιστικές προμήθειες.

Η Τουρκία το αρνήθηκε και απέδωσε το θερμό επεισόδιο στους Γάλλους, κάνοντας λόγο για «γαλλική επιθετικότητα». Η έρευνα του ΝΑΤΟ δεν απέδωσε καρπούς, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού που επικαλείται το Reuters, «η έρευνα ολοκληρώθηκε γρήγορα, χωρίς να αποδώσει κατηγορίες».

«Μπήκε κάτω από το χαλί», σχολίασε στο πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος τόνισε πως η απόφαση του ΝΑΤΟ να κρατήσει την Τουρκία στο πλευρό του, εξαιτίας της στρατιωτικής της υπεροχής και της στρατηγικής της θέσης, σημαίνει πως δεν πρόκειται να πάρει θέση για το γεγονός.

Και όσο οι ηγέτες Γαλλίας και Τουρκίας συνεχίζουν να αντιπαρατίθενται φραστικά, το ΝΑΤΟ κρατάει στάση ουδέτερου παρατηρητή, επιχειρώντας συζητήσεις «αποκλιμάκωσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», σχολίασε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του NATO, «κάθε δήλωση από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα κάνει ακόμα δυσκολότερη στους συμμάχους οποιαδήποτε οπισθοχώρηση από τις θέσεις τους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.