Extreme ironing: Το σιδέρωμα πλέον γίνεται ένα από τα πιο επικίνδυνα σπορ (βίντεο)

Extreme ironing: Το σιδέρωμα πλέον γίνεται ένα από τα πιο επικίνδυνα σπορ (βίντεο)

Μία νέα τάση έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Extreme Ironing να κάνει την εμφάνισή του και να γίνεται η αγαπημένη συνήθεια όλων.

Βαριέσαι το σιδέρωμα; Σίγουρα, με αυτό το άθλημα θα το αγαπήσεις, αφού πρόκειται για το «τελευταίο άθλημα κινδύνου που συνδυάζει τις συγκινήσεις μιας ακραίας υπαίθριας δραστηριότητας με την ικανοποίηση ενός καλά πιεσμένου πουκαμίσου».

Σιδέρωμα όπου μπορείς να φανταστείς

Οι αγωνιζόμενοι αυτοαποκαλούνται «σιδερονιστές» και πηγαίνουν σε επικίνδυνα ή απομακρυσμένα μέρη για να σιδερώσουν. Οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν υποβρύχιο σιδέρωμα, αλλά και σιδέρωμα στην κορυφή ενός βουνού, σε κινούμενα οχήματα, αναπηδώντας σε τραμπολίνο, σε κανό, στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου, σε αλεξίπτωτο, ακόμη και σιδέρωμα ενώ κάνετε σκι ή σνόουμπορντ ή ενώ βρίσκεστε δίπλα σε καρχαρία. Με λίγα λόγια, όπου πηγαίνει ο νους σας.

Μερικές άλλες ενδεικτικές τοποθεσίες όπου έχουν χρησιμοποιηθεί για σιδέρωμα στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής είναι απότομες βουνοκορφές, εν κινήσει με το ποδήλατο, σιδέρωμα παράλληλα με σκι, στην κορυφή μεγάλων αγαλμάτων, υποβρυχίως, με αλεξίπτωτο σε πτώση, σε λίμνες, πάνω σε μπασκέτες, σε παγόβουνα, στο Έβερεστ, σε πισίνες, τρέχοντας σε Μαραθώνιο, σε στέγη σπιτιών, όπου μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Αυτό το… νοικοκυρεμένο άθλημά είναι εμπνευσμένο από τον εκκεντρικό γαμπρό του, Τζον Σλάτερ, ο οποίος σιδέρωνε τα ρούχα του ακόμα και όταν ήταν σε κάμπινγκ σε μια σκηνή.

Πότε ξεκίνησε το «Extreme Ironing»

Το ακραίο σιδέρωμα (Extreme Ironing) είναι ένα άθλημα όπου οι συμμετέχοντες μεταβαίνουν σε απόμακρες ή και επικίνδυνες τοποθεσίες και καταστάσεις εξοπλισμένοι με σιδερώστρες και σίδερα.

Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1980 στο Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας με σατιρική διάθεση ή κατά άλλους «γεννήθηκε» το 1997 στο Λέστερ και εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου το 2002 διοργανώθηκε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα (στις 21 Σεπτεμβρίου 2002 νότια του Μονάχου στο χωριό Valley), με τους συμμετέχοντες να βαθμολογούνται για την ευρηματικότητά τους και για τις επιδόσεις τους στο σιδέρωμα.

Όσο για τον εμπνευστή της ιδέας, ο ορειβάτης Φιλ Σόου σημειώνει ότι, μεταξύ άλλων, έχει σιδερώσει στο όρος Κιλιμάντζαρο, στο Βόρειο Πόλο και ενώ τον τραβούσε ένα αυτοκίνητο, αλλά και πάνω σε μια σανίδα του σερφ.

Οι κανόνες του σιδερώματος

Ο κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να έχει μαζί του μια σιδερώστρα κι ένα σίδερο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σίδερα, αλλά μόνο τα συνηθισμένα. Όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, η πλάκα θέρμανσης του σιδήρου θερμαίνεται με εστίες αερίου ή παρόμοιες συσκευές. Χρησιμοποιούνται επίσης εμπορικές σανίδες σιδερώματος.

Η σανίδα πρέπει να έχει μήκος 1 μέτρου και πλάτος 30 εκατοστά και να διαθέτει πόδια.

Το ρούχο που χρησιμοποιείτε για να σιδερώσετε πρέπει να έχει τουλάχιστον το μέγεθος μιας πετσέτας τσαγιού.

Οι διάφοροι κλάδοι του extreme ironing

Το ακραίο σιδέρωμα συνδυάζει αναγκαιότητα και διασκέδαση. Μάλιστα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελείται από διάφορους κλάδους και πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Eίναι το Style, το Water Style, το Rocky Style και το Urban Style.

  • Το βραχώδες στιλ, με σιδέρωμα σε απότομους και αναρριχητικούς τοίχους σε ψηλά βουνά.
  • Το ύδωρ, με σιδέρωμα, μέσα και κάτω από το νερό. Το υποβρύχιο σιδέρωμα με ειδικό εξοπλισμό κατάδυσης έχει καθιερωθεί.
  • Το αστικό στιλ, σιδερώνoντας στο αστικό περιβάλλον.
  • Το στυλ του δάσους, με σιδέρωμα πάνω σε δέντρα στο δάσος.
  • Σύγχρονο σιδέρωμα.
  • Freestyle, που χαρακτηρίζει όλους τους κλάδους που δεν μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω.
  • Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το Air Style, με σιδέρωμα σε αεροσκάφη microlight ή κατά τη διάρκεια άλματος βάσης.

Το παγκόσμιο ρεκόρ

Το παγκόσμιο ρεκόρ για ακραίο σιδέρωμα ανήκει στη DE Waterman Diving Club, όπου έβαλε 173 δύτες να σιδερώνουν ταυτόχρονα κάτω από τον βυθό!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.