Δανία: «Κύμα» καταγγελιών εις βάρος στελεχών της κυβέρνησης για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Δανία: «Κύμα» καταγγελιών εις βάρος στελεχών της κυβέρνησης για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος της Δανίας μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τα στελέχη του.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρέντρικσεν, παραδέχθηκε ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στους κόλπους του κόμματός της, των Σοσιαλδημοκρατών. «Όχι, δεν νομίζω ότι το έκανα», είπε σε δημοσιογράφους που τη ρώτησαν αν είχε κάνει ό,τι περνούσε απ’ το χέρι της για να εμποδίσει τέτοια κρούσματα ως πρόεδρος του κόμματος.

Τα σχόλιά της έρχονται στον απόηχο της παραίτησης του δημάρχου της Κοπεγχάγης, Φρανκ Γένσεν, υπαρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, μετά από καταγγελίες εις βάρος του από δύο γυναίκες ότι τις παρενόχλησε σεξουαλικά το 2012 και το 2017. Κι όλα αυτά ενώ εντείνονται οι πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας, Γιέπε Κόφοντ, να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη ότι είχε σεξουαλική επαφή προ δωδεκαετίας με μια 15χρονη τότε κοπέλα, που ήταν μέλος της νεολαίας του κόμματος και την οποία ο 34χρονος Κόφοντ είχε γνωρίσει όταν ήταν μαθητευόμενη στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Η νομοθεσία της χώρας επιτρέπει το συναινετικό σεξ με 15χρονα άτομα,. Ο Κόφοντ, πάντως, είχε ζητήσει συγνώμη όταν βγήκε στο φως η υπόθεση και απομακρύνθηκε την εποχή εκείνη από αρκετές κομματικές επιτροπές, αλλά αργότερα έγινε ο βασικός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για το ευρωκοινοβούλιο. Τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψαν νέα στοιχεία για το συμβάν, προκαλώντας σάλο στη Δανία. Η Φρέντρικσεν στήριξε πάντως σήμερα τον Κόφοντ, λέγοντας ότι έχει ήδη πληρώσει το τίμημα για τη συμπεριφορά του. «Ήταν ένα λάθος που διαπράχθηκε πριν από χρόνια», υποστήριξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν είναι πάντως μόνον το κυβερνών κόμμα που ταλανίζεται από καταγγελίες εις βάρος μελών του για σεξουαλική παρενόχληση. Πρόσφατα παραιτήθηκε ο Μόρτεν Όστεργκαρντ, επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών Φιλελευθέρων (Radikale Venstre) – μεγαλύτερου συμμάχου στη Βουλή της κυβέρνησης μειοψηφίας της Φρέντρικσεν, ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς της Δανίας, αφού προηγουμένως προσπάθησε να αποκρύψει ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μία νεότερη συνάδελφό του πριν από χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.