ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Το Μουσείο του Λονδίνου συλλέγει… όνειρα που συνδέονται με τον κορωνοϊό

Το Μουσείο του Λονδίνου συλλέγει… όνειρα που συνδέονται με τον κορωνοϊό

Μια συλλογή ονείρων των Λονδρέζων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό: αυτό είναι το ανορθόδοξο σχέδιο του Μουσείου του Λονδίνου, το οποίο θεωρεί ότι η συλλογή αυτή αποτελεί ταυτόχρονα μαρτυρία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των Βρετανών.

«Η Covid-19 προκάλεσε πολλές αλλαγές στη ζωή των Λονδρέζων, όχι μόνο στην καθημερινότητά τους αλλά και στη σχέση τους με τον ύπνο και τα όνειρα», που επηρεάζονται από το άγχος, υπογραμμίζει το Μουσείο.

Ο στόχος είναι «να συλλεχθούν τα όνειρα υπό τη μορφή προφορικής αφήγησης (…) αλλά επίσης να εξερευνηθεί το φως που μπορούν να ρίξουν όσον αφορά την ψυχική υγεία και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του στρες, ιδίως σε εποχές κρίσεων», εξήγησε το Μουσείο, το οποίο καταγράφει την ιστορία της βρετανικής πρωτεύουσας.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα συλλεχθούν όνειρα από ένα μουσείο ως προσωπικές μαρτυρίες.

Το σχέδιο τιτλοφορείται «Φύλακες του ύπνου», όπως είχε αποκαλέσει τα όνειρα ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ. Θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο των Ονείρων του Πανεπιστημίου Γουέστερν του Οντάριο, στον Καναδά. Εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του Μουσείου του Λονδίνου, το οποίο συλλέγει αντικείμενα και μαρτυρίες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως κάνουν και άλλα παρεμφερή ιδρύματα σε όλον τον κόσμο.

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αφηγηθούν τα όνειρά τους, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώπιον μιας ομάδας ειδικών στις ψυχοκοινωνικές επιστήμες. Οι συνεντεύξεις τους ενδέχεται στη συνέχεια να ενταχθούν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

«Η συλλογή των ονείρων των Λονδρέζων με τα δικά τους λόγια επιτρέπει όχι μόνο να καταγραφεί μια κοινή εμπειρία, αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά συμβάλλει επίσης στο να επεκταθεί ο ορισμός του μουσειακού εκθέματος», υπογράμμισε η έφορος των ψηφιακών συλλογών του Μουσείου, Φωτεινή Αραβανή. «Κατά παράδοση, όταν τα μουσεία συνέλεγαν όνειρα, αυτό γινόταν με τη μορφή καλλιτεχνικής αποτύπωσης, για παράδειγμα μέσα από πίνακες ζωγραφικής ή σχέδια επηρεασμένα από τα γεγονότα. Το όνειρο μπορεί εντούτοις συχνά να διαχωριστεί από τον ονειρευόμενο», πρόσθεσε, θεωρώντας ότι η συλλογή αυτή θα αποτελέσει «μια πιο συναισθηματική και προσωπική αφήγηση αυτής της εποχής για τις μελλοντικές γενιές».

Όσοι επιθυμούν να «αποκαλύψουν» τα όνειρά τους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, στέλνοντας e-mail στο Μουσείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.