Η επιλογή του Τ.Μπάιντεν για το ΥΠΟΙΚ Τ.Γέλεν έβγαλε $7 εκατ. από ομιλίες!

Η επιλογή του Τ.Μπάιντεν για το ΥΠΟΙΚ Τ.Γέλεν έβγαλε $7 εκατ. από ομιλίες!

Η επιλογή του Τζο Μπαίντεν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν έβγαλε περισσότερα από 7 εκατ. δολάρια τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιώντας ομιλίες σε τράπεζες, μεγάλες εταιρείες της Wall Street και βιομηχανικούς ομίλους.

Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εισέπραξε σχεδόν 1 εκατ. δολάρια μόνο από τη Citigroup για περισσότερες από μία ομιλίες της, σύμφωνα με τα έγγραφα οικονομικής κατάστασης που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις αρμόδιες αρχές.

Μετά την αποχώρησή της από την Fed στις αρχές του 2018, η Γέλεν πραγματοποίησε ομιλίες και σε άλλες εταιρείες, όπως η Google, η Goldman Sachs, η Bank of America και η Salesforce, όλες επί πληρωμή.

Δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο καθώς είναι σύνηθες πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητών της Fed, να βγάζουν χρήματα μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους πραγματοποιώντας ομιλίες με το αζημίωτο για να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Γέλεν εκείνο που προκαλεί τις επικρίσεις είναι ότι σύντομα θα είναι η νέα υπουργός υπό την εποτεία της οποίας θα εντάσσονται οι εταιρείες οι οποίες την έχουν πληρώσει αδρά για τις ομιλίες της .

Όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή πολιτικής έρευνας στην Compass Point Research & Trading, Ισαάκ Μπολτάνσκ, «η συγκεκριμένη αποκάλυψη εγείρει ευρύτερα θέματα δημοκρατικής φύσης για την πρόσβαση που αποκτούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (ή μέρος αυτών) στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αλλά και για το φαινόμενο της “περιστρεφόμενης πόρτας” (όταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους μεταπηδούν σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις του ιδιωτικού τομέας».

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των εσόδων της Γέλεν από τις ομιλίες προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για τις “σχέσεις άνεσης” που θα έχει με την Wall Street. Σύμφωνα με τα στοιχεία έλαβε 952.200 δολάρια από ομιλίες της στη Citi, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Επίσης, έχει λάβει αμοιβές από τις PIMCO, Barclays, Citadel, BNP Paribas, UBS , Credit Suisse, ING, Standard Chartered Bank και City National Bank.

«Το γεγονός ότι η επόμενη υπουργός Οικονομικών βγάζει εκατομμύρια από τις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες εγείρει σοβαρά ζητήματα» αναφέρεται σε μήνυμα στο Twitter του The Revolving Door Project, μια προοδευτική ομάδα που εξετάζει ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Επιπλέον πέρα από τη λίστα των ομιλιών και των αμοιβών δεν έχουν δημοσιευτεί τα πρακτικά των ομιλιών που αναμένεται να εξεταστούν από τους ενδιαφερόμενους για το περιεχόμενό τους.

Η Γέλεν σε πρόσφατη επιστολή της προς τις υπηρεσίες δεοντολογίας, δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα για να «αποφύγει συγκρούσεις συμφερόντων» εάν καταλάβει όπως αναμένεται τη θέση της υπουργού Οικονομικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συγκεκριμένα, η Yellen υποσχέθηκε ότι το αργότερο 90 ημέρες μετά την ανάληχη των καθηκόντων της θα πουλήσει τις μετοχές της σε αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Raytheon, DuPont, ConocoPhillips και CNN και της AT&T.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.