Οι «fact-checkers» πρέπει να προταθούν για Νόμπελ Ειρήνης αναφέρει βουλευτίνα από τη Νορβηγία

Οι «fact-checkers» πρέπει να προταθούν για Νόμπελ Ειρήνης αναφέρει βουλευτίνα από τη Νορβηγία

Εκτιμώντας πως «το πρώτο θύμα ενός πολέμου, είναι η αλήθεια», μια βουλευτής από τη Νορβηγία ανακοίνωσε ότι πρότεινε την υποψηφιότητα των fact-checkers, των επαληθευτών γεγονότων, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το μεγάλο ζήτημα βέβαια και κανείς από όσους μιλάνε για «fact-checkers» είναι ποιος χρήζει αυτά τα άτομα και με ποια επιστημονική ικανότητα ως «fact-checkers»; Ποιος επιλέγει ότι μόνο αυτό που θα πει μια πλευρά χωρίς στοιχεία ή στοιχεία που συμφέρουν αυτή την πλευρά θα είναι τα αληθή;

Γιατί η κοινωνία και η δημοκρατία μετά οδηγούνται σε καταστάσεις όπου άτομα άγνωστα με την μανδύα του “αλάθητου” θα ελέγχουν την διακίνηση της πληροφορίας.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου το να πολεμάμε τα ψέματα είναι τόσο σημαντικό όσο ο Τζο Μπάιντεν το ανέφερε στην ομιλία του» για την ορκωμοσία, εξηγεί η Τρίνε Σκέι Γκράντε, πρώην πρόεδρος του κόμματος Liberal, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Νορβηγία.

«Φέτος, πρότεινα τους επαληθευτές γεγονότων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάζονται τη στήριξή μας», συμπλήρωσε η ίδια στο Twitter.

Στην πράξη, η βουλευτής, που έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού κατόπιν Παιδείας το διάστημα μεταξύ 2018-2020, προκρίνει την υποψηφιότητα του International Fact-Checking Network (IFCN), ενός δικτύου δεκάδων ΜΜΕ και οργανισμών, μεταξύ αυτών και το Γαλλικό Πρακτορείο, που έχουν ενεργή δράση στην επαλήθευση των γεγονότων.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ορκωμοσίας του, τους συμπατριώτες του να απορρίψουν τη χειραγώγηση των γεγονότων, σε μια αναφορά στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείτο για εβδομάδες το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και μιλούσε συνεχώς για την ύπαρξη “fake news”.

«Ο καθένας εξ ημών έχει καθήκον και ευθύνη, ως πολίτες, ως Αμερικανοί, και ιδίως ως ηγέτες (…) να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και να πολεμάμε τα ψέματα», υπογράμμιζε ο Τζο Μπάιντεν.

Σε σχέση με τη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων, το IFCN, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του, μετρά 79 πιστοποιημένους υπογράφοντες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός της υπηρεσίας fact-checking του Γαλλικού Πρακτορείου, μέλη του είναι, μεταξύ άλλων, η Washington Post, η Le Monde και το Reuters.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.