Έρευνα: Μέχρι το 2060 θα έχουν αυξηθεί ραγδαία οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη

Έρευνα: Μέχρι το 2060 θα έχουν αυξηθεί ραγδαία οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έρευνα μέχρι το 2060 οι μουσουλμάνοι θα έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη κατά 70%, ενώ οι χριστιανοί κατά μόλις 34%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποτε μια από τις πιο θρησκευόμενες χώρες στον κόσμο, όλο και περισσότεροι πιστοί προτιμούν να προσεύχονται στο σπίτι. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη το Ισλάμ κερδίζει διαρκώς έδαφος…

Για τις ΗΠΑ πάντως το θέμα είναι σοβαρό, αφού η ανάγκη των Αμερικανών για τον Θεό ικανοποιείται πλήρως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοια ποικιλία ομολογιών. Και υπάρχουν σχεδόν 400 χιλιάδες ναοί.

Αλλά τώρα, προφανώς, απειλούνται από την «ζημία της ερήμωσης». Οι θρησκευόμενοι Αμερικανοί εγκαταλείπουν εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές, σύμφωνα με το Gallup Institute, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς κοινωνιολογικής έρευνας. Μόνο το 47% επισκέπτεται τους «οίκους του Θεού». Το 1999 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 70%.

Τα δεδομένα ανησυχούσαν κυρίως για τους προτεστάντες κληρικούς, αλλά όταν πάρει φωτιά η πόρτα του γείτονα, σύντομα θα την δεις και στην δικιά σου… Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστών ανήκουν σε αυτήν την τάση, για την οποία πολλοί οργανισμοί ανταγωνίζονται συνεχώς. Δελεάζονται όχι μόνο από κηρύγματα στο δρόμο, αλλά και από διαφημίσεις σε κοινωνικά δίκτυα και στην τηλεόραση.

Παρεμπιπτόντως, τα θρησκευτικά τηλεοπτικά κανάλια είναι από τα δέκα πιο δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μείωση της συμμετοχής στην εκκλησία μπορεί να αποδοθεί στην αλλαγή γενεών, εξηγεί το Gallup Institute.

Εξαιτίας αυτού, λένε οι επιστήμονες, χιλιάδες εκκλησίες έκλεισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία επιταχύνθηκε από την πανδημία, όταν σε πολλές πολιτείες απαγορεύτηκε στους πιστούς να παρευρεθούν σε λειτουργίες.

Περισσότεροι μουσουλμάνοι

Αυτό όμως που είναι νέο για την Αμερική είναι ήδη μια οικεία εικόνα για την Ευρώπη .

Ο λόγος είναι κυρίως δημογραφικός. Οι αυτόχθονες Ευρωπαίοι γερνούν, αντικαθίστανται από μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες, των οποίων οι οικογένειες, κατά κανόνα, έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά. Οι κοινωνιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των χριστιανών έως το 2060 θα αυξηθεί κατά 34%, και οι μουσουλμάνοι κατά 70%

Η αξεπέραστη αύξηση του ισλαμικού πληθυσμού επιβεβαιώνεται έμμεσα από τα δεδομένα της μηχανής αναζήτησης Google . Τον Απρίλιο, η εταιρεία είπε ότι ο αριθμός των αναζητήσεων για τη λέξη “Ραμαζάνι” μεταξύ των Ευρωπαίων ξεπέρασε για πρώτη φορά το “Πάσχα”.

Υπάρχουν τώρα περίπου 554 εκατομμύρια Χριστιανοί που ζουν στην ήπειρο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να μετρήσουμε τους μουσουλμάνους: σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, υπάρχουν μεταξύ 15 και 30 εκατομμυρίων από αυτούς. Και αυτοί είναι μόνο πολίτες των χωρών της Σένγκεν και του Ηνωμένου Βασιλείου .

Επί παραδείγματι στην Γερμανία υπάρχουν τώρα 5,6 εκατομμύρια οπαδοί του Ισλάμ, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων. Πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν ένα εκατομμύριο λιγότεροι. Κυρίως μετανάστες από την Τουρκία. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι κάτοικοι των χωρών της Μέσης Ανατολής, στη συνέχεια της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης (Αλβανία και Βοσνία ).

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων πηγαίνουν τακτικά στο τζαμί. Ενώ από τους Χριστιανούς, μόνο το ήμισυ περίπου του συνόλου παρευρίσκεται στην εκκλησία.

Ρωσία

Στη Ρωσία , αυτό φαίνεται πιο καθαρά από τις δημοσκοπήσεις του VTsIOM . Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 66% των Ρώσων αποκαλούνται Ορθόδοξοι – 9% λιγότερο από πέρυσι. Ωστόσο, μόνο το 13% τηρεί τη Σαρακοστή. Ακόμη λιγότεροι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, παρευρίσκονται στην εορταστική γιορτή τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά ο αριθμός των αθέων έχει διπλασιαστεί από το 2017 – σε 14%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.