ΗΠΑ: H Γερουσία ψηφίζει σήμερα για να αποτραπεί το shutdown και η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους

ΗΠΑ: H Γερουσία ψηφίζει σήμερα για να αποτραπεί το shutdown και η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους

Η αμερικανική Γερουσία θα ψηφίσει σήμερα Πέμπτη το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) επί σχεδίου νόμου για τα δημοσιονομικά προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην παραλύσει από αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Τσακ Σούμερ.

Το κείμενο θα πρέπει αφού εγκριθεί να υιοθετηθεί το ταχύτερο κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να μπορέσει να το υπογράψει κυρώνοντάς πριν από τα μεσάνυχτα για να αποφευχθεί η επαπειλούμενη αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το λεγόμενο shutdown. «Θα ψηφίσουμε αύριο το πρωί», είπε ο κ. Σούμερ ενώπιον του ημικυκλίου προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Το Κογκρέσο καλείται να αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο αν θέλει να αποφύγει την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, την ώρα που συζητά ταυτόχρονα δυο νομοσχέδια αποφασιστικής σημασίας για την οικονομική ατζέντα του αρχηγού του κράτους, καθώς και το όριο δανεισμού των ΗΠΑ.

Τα διακυβεύματα είναι τέτοια που ο Δημοκρατικός πρόεδρος προτίμησε να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Σικάγο και να παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να διαπραγματευθεί με αιρετούς-κλειδιά της παράταξής του.

Η έγκριση προσωρινού προϋπολογισμού και η αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους ώστε να μην κηρύξει στάση πληρωμών η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θεωρητικά θα έπρεπε να είναι εύκολα εγχειρήματα, αφού, υποτίθεται, υπάρχει συναίνεση στο Καπιτώλιο για αυτά. Πλην όμως στην εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Κογκρέσο, όπου μαίνονται οι κομματικές αντιπαραθέσεις, τα πράγματα αποδεικνύονται περίπλοκα.

Ο κ. Σούμερ, έπειτα από μία ημέρα αναμονής, ενημέρωσε πως το κείμενο επί του οποίου θα γίνει η σημερινή ψηφοφορία προβλέπει απλά και μόνο την παράταση του τρέχοντος προϋπολογισμού μέχρι την 3η Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ως τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), υπουργεία, εθνικά πάρκα, μουσεία και μια μυριάδα δημόσιων οργανισμών θα μείνουν χωρίς διαθέσιμα· εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί θα μετατραπούν από τεχνική σκοπιά σε άνεργους.

Αποσταθεροποίηση που κανένα μέλος του Κογκρέσου δεν θα ήθελε να χρεωθεί, την ώρα που είναι ανοικτά τα νομοθετικά μέτωπα ειδικά για τις επενδύσεις στις υποδομές και τις ευρύτερες κοινωνικές δαπάνες.

Ακόμα κι αν το shutdown αποφευχθεί στο παρά πέντε, το πρόβλημα του ορίου του χρέους δεν θα έχει λυθεί. Αν δεν ανασταλεί, ή αυξηθεί, τη 18η Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν έλλειψη χρημάτων, προειδοποιεί η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

«Ο χρόνος είναι μετρημένος, ο κίνδυνος είναι πραγματικός», πέταξε χθες ο Τσακ Σούμερ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να δώσουν πράσινο φως στην αναστολή της ισχύος του ορίου δανεισμού, αφού, κατ’ αυτούς, έτσι θα παρέδιδαν λευκή επιταγή στα χέρια του Τζο Μπάιντεν. Προτρέπουν τους Δημοκρατικούς να το εγκρίνουν χωρίς αυτούς, μέσω ενός ιδιαίτερα περίπλοκου κοινοβουλευτικού ελιγμού.

Ο Τσακ Σούμερ αντιτείνει ότι η οδός αυτή ενέχει «ρίσκα» και θυμίζει ότι το χρέος συσσωρεύτηκε επί προηγούμενων προέδρων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν ισχνή πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε χθες Τετάρτη κείμενο που προβλέπει την αναστολή του ορίου του χρέους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Αλλά χωρίς ίχνος ρεπουμπλικανικής υποστήριξης, το σχέδιο νόμου απλά θα κηρυχθεί θνησιγενές τη στιγμή που θα κατατεθεί στη Γερουσία.

Την ίδια ώρα, στα μέτωπα των φιλόδοξων σχεδίων του κ. Μπάιντεν για τις υποδομές και για τις κοινωνικές δαπάνες, οι αντεγκλήσεις μεταξύ Δημοκρατικών συνεχίζονται: μέλη της προοδευτικής πτέρυγας απειλούν να καταψηφίσουν το κείμενο για τις επενδύσεις στις υποδομές εντός της ημέρας. Αγανακτούν διότι λένε πως δεν έχουν λάβει καμιά απτή δέσμευση από τους κεντρώους για την προώθηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Η αμφιβολία βαραίνει στα σχέδια που έχει βάλει στην καρδιά της θητείας του ο κ. Μπάιντεν και προβλέπουν δημόσιες δαπάνες κάπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος δέχθηκε ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Οβάλ γραφείο χθες· υποσχέθηκε πως οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου για να προχωρήσουν τα νομοσχέδια «θα συνεχιστούν» σήμερα. Εν αναμονή, οι πρωταγωνιστές επρόκειτο να βρεθούν σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα το βράδυ, σε γήπεδο μπέιζμπολ για φιλικό ματς μεταξύ κοινοβουλευτικών, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, με φιλανθρωπικό σκοπό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.