ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εκλογές Τσεχία: Με μικρή διαφορά η ήττα του Δεξιού Μπάμπις – Εκτός βουλής το κουμμουνιστικό κόμμα

Εκλογές Τσεχία: Με μικρή διαφορά η ήττα του Δεξιού Μπάμπις – Εκτός βουλής το κουμμουνιστικό κόμμα

Η τσεχική κεντροδεξιά συμμαχία Μαζί κέρδισε οριακά σήμερα τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δώσει τη νίκη στον δεξιό δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία Μαζί έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.

Ο Μπάμπις θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπάμπις, μιλώντας μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το κυβερνών του κόμμα ANO ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συνεχάρη τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Μαζί για τη νίκη του.

Ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών και δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Εκτός κοινοβουλίου το κομμουνιστικό κόμμα για πρώτη φορά από τον Β’ ΠΠ

Εν τω μεταξύ, οι Τσέχοι ψηφοφόροι, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, άφησαν εκτός κοινοβουλίου τους κομμουνιστές, γυρίζοντας την πλάτη στο κόμμα του οποίου οι προκάτοχοι κυβέρνησαν τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης από το 1948 έως τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία.

Οι κομμουνιστές φυλάκισαν δεκάδες χιλιάδες σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας τη δεκαετία του 1950 και κατέστειλαν βάναυσα αντιφρονούντες όπως ο δραματουργός που έγινε πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ, αλλά παρέμειναν στο κοινοβούλιο μετά την επανάσταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις εκλογές αυτής της εβδομάδας, ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βοημίας και η Moravia έλαβαν το 3,62% των ψήφων με σχεδόν όλες τις περιφέρειες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, ήτοι λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.