Γαλλική πρωτοβουλία για την εξομάλυνση της κρίσης στην Ουκρανία με συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας»

Γαλλική πρωτοβουλία για την εξομάλυνση της κρίσης στην Ουκρανία με συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας»

Η Γαλλία ανέλαβε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, με τον σχεδιασμό μιας συνάντησης του «σχήματος της Νορμανδίας».

Η Γαλλία συγκεκριμένα έκανε λόγο σήμερα για μια συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία) έως τα τέλη Ιανουαρίου καθώς και για μια χειρονομία του Κιέβου στην προσπάθεια ανανέωσης της δυναμικής για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, Ντμίτρι Κόζακ, «συμφώνησε προκειμένου να επαναλάβουμε τη διαπραγμάτευση στο σχήμα της Νορμανδίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων», δήλωσε η γαλλική προεδρία.

«Νομίζουμε ότι μπορούμε να διεξαγάγουμε μια πρώτη συνάντηση (σε αυτό το επίπεδο) έως τα τέλη Ιανουαρίου», πρόσθεσε το Ελιζέ στο τέλος κοινής επίσκεψης διπλωματικών συμβουλών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου ‘Ολαφ Σολτς στη Μόσχα και μετά στο Κίεβο.

Η Ρωσία παραβλέπει εδώ και μήνες αυτό το σχήμα συνομιλιών, που αποσκοπεί στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ (2015) για την ουκρανική κρίση και παραπέμπει σε μια πρώτη συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων χωρών το 2014 στη Νορμανδία, στη δυτική Γαλλία.

Η συνάντηση αυτή θα διεξαχθεί μόλις πριν από την “ακύρωση του (ουκρανικού) νομοσχεδίου της λεγόμενης μετάβασης, που δεν συνάδει με τις συμφωνίες του Μινσκ”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Το νομοσχέδιο αυτό, που καταρτίστηκε το καλοκαίρι του 2021, αναφέρεται στη “μεταβατική περίοδο” στο Ντονμπάς, φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, και στην Κριμαία — που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014 — μέχρι την “επανένταξή” τους στην Ουκρανία.

Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τη Ρωσία ως “κράτος επιτιθέμενο και κράτος κατοχής”, κάτι που η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά.

“Αυτή η πρώτη ουκρανική χειρονομία ζητεί μια απάντηση από τους αυτονομιστές/τη Ρωσία, έτσι ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να εισέλθουμε στα θέματα ουσίας”, δήλωσε η γαλλική προεδρία.

Το Παρίσι παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι παραμένει αβέβαιο τί θα ακολουθήσει. Θα πρέπει να δούμε “αν πράγματι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι τηρούν τις δεσμεύσεις τους”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τετραμερή σύνοδο κορυφής με τη Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο για να “τερματιστεί η σύγκρουση” με τους αυτονομιστές, με φόντο τις διεθνείς εντάσεις με τη Ρωσία.

“Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι πελάτης ούτε του προέδρου Πούτιν ούτε της Ρωσίας. Και συνεπώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει μάλλον να του ασκήσει πίεση παρά να διαπραγματευτεί μαζί του”, σημείωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι εντάσεις σε σχέση με την Ουκρανία είναι μεγάλες εδώ και μήνες. Η Ρωσία, που κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση, έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.