Ξεκίνησε στη Γενεύη η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ρωσικές και αμερικανικές αντιπροσωπίες, έφθασαν στην ελβετική πόλη το απόγευμα της Πέμπτης (20/01) ενώ οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ώρες.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα του την Παρασκευή (21/01) πως η συνάντησή του με τον Μπλίνκεν θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους στις προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Όταν με καλέσατε στο τηλέφωνο και προτείνατε να συναντηθούμε ώστε να διευκρινίσετε τις ανησυχίες μας, θεωρήσαμε πως είναι μία χρήσιμη ιδέα, καθώς ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλες τις προτάσεις μας και να κάνετε τις δικές σας αντι-προτάσεις, εφόσον έχετε τέτοιες», τόνισε ο Λαβρόφ στο ξεκίνημα των συνομιλιών στη Γενεύη.

Πρόσθεσε δε, πως η Ρωσία δεν περιμένει πρόοδο από τη συνάντηση της Γενεύης αλλά περιμένει απαντήσεις.

Μπλίνκεν: Στόχος η αποκλιμάκωση

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε την Παρασκευή πως η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, είναι μέρος των προσπαθειών με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων και της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Είναι μέρος της – υπό εξέλιξη- προσπάθειας για αποκλιμάκωση των εντάσεων και να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Έρχομαι μετά από διαβουλεύσεις με συμμάχους και εταίρους όπως και από την ίδια την Ουκρανία…είμαστε, όλοι μας, εξίσου αφοσιωμένοι στον δρόμο της διπλωματίας του διαλόγου», δήλωσε ο Μπλίνκεν ενόψει της συνάντησης, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως ο διάλογος θα παραμείνει ανοικτός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι η Δύση θα είναι έτοιμη «για μία ενιαία, γρήγορη και αυστηρή απάντηση», σε περίπτωση κλιμάκωσης.