Γερμανία: Υπό έλεγχο η εξάπλωση της Όμικρον – Δεν έχει κορθφωθεί ακόμη το κύμα

«Μην περιμένετε ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει ακόμη!»

Γερμανία: Υπό έλεγχο η εξάπλωση της Όμικρον – Δεν έχει κορθφωθεί ακόμη το κύμα

Το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον» είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο, σε ό,τι αφορά όχι την ισχύ, αλλά τις συνέπειές του, αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει το σημείο κορύφωσής του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και προειδοποίησε για «επιπλέον δύσκολες εβδομάδες».

Η άρση περιορισμών

«Νομίζω ότι δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει το ζενίθ του ισχυρού κύματος. Και για αυτό δεν βρίσκω καλή ιδέα την άρση κάποιων περιορισμών που αποφασίζεται σε ορισμένα κρατίδια. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο: θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα αρρωστήσουν σε αυτό το κύμα όσο το δυνατόν λιγότεροι ηλικιωμένοι», διευκρίνισε ο κ. Λάουτερμπαχ και ανέφερε ότι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες είναι 200-300, τη στιγμή που σε όλη τη Γερμανία είναι σήμερα 1073.

«Αυτή είναι μια επιτυχία μας», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του ότι τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα μπορεί να φθάσουν και τις 400.000 την ημέρα, από 190.148 που ήταν σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας έκανε ακόμη λόγο για ένα «ειδικό πρόβλημα» της Γερμανίας, τον μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων κατοίκων της και το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 60 ετών και, αναφερόμενος στον σχεδιαζόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό, σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθεί γρήγορα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του εμβολιασμού «και να αποτρέψουμε μια νέα υποτροπή το φθινόπωρο».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι πλέον ο αποφασιστικός παράγοντας για να ληφθούν μέτρα, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται η σοβαρότητα της νόσησης που προκαλεί η μόλυνση. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αριθμοί κρουσμάτων με την «Όμικρον» δεν αυξήθηκαν όσο θα μπορούσαν, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι τα ισχύοντα μέτρα τηρούνται και έχουν αποτέλεσμα. «Το κύμα της «Όμικρον» οδεύει όμως τώρα προς την κορύφωσή του», πρόσθεσε ο κ. Βίλερ και ζήτησε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί, να περιορίσουν τις επαφές, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να φορούν μάσκα και να φροντίζουν ώστε οι κλειστοί χώροι να αερίζονται συχνά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις φήμες που θέλουν τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» να είναι τελευταία προβληματική, με αφορμή την αιφνιδιαστική αλλαγή της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού ίασης από τους έξι στους τρεις μήνες που επέβαλε το Ινστιτούτο, ο κ. Λάουτερμπαχ τόνισε ότι δεν υπήρξε «καμία διαφωνία» και έκανε λόγο μόνο για «προβλήματα επικοινωνίας» τα οποία, όπως είπε, «τα σταματούμε τώρα». Επί της ουσίας, διευκρίνισε, συμφωνεί με την επιστημονική αξιολόγηση του Ινστιτούτου, ότι όσοι μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα» μπορεί σε τρεις μήνες να μολυνθούν και πάλι, από την «Όμικρον».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Υγείας, καθηγητής επιδημιολογίας ο ίδιος, απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο. «Τα εμβόλια προστατεύουν πάρα πολύ από το ενδεχόμενο θανάτου – και στην περίπτωση της «Όμικρον». Ο κίνδυνος θανάτου για τους εμβολιασμένους είναι κατά 99% μειωμένος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους» εξήγησε ο κ. Λάουτερμπαχ και είπε χαρακτηριστικά: «Μην περιμένετε ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει ακόμη!».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.