Σλοβενία: “Πρέπει να πάρουμε πίσω τη χώρα μας γιατί μας την έκλεψαν”

Σλοβενία: “Πρέπει να πάρουμε πίσω τη χώρα μας γιατί μας την έκλεψαν”

“Ας σηκώσουμε τα κεφάλια” ήταν το κεντρικό σύνθημα της χθεσινής συγκέντρωσης, που διοργάνωσε το κίνημα των διανοούμενων, στην πόλη Μάριμπορ, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα λιτότητας και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Σλοβενίας.

Οι ομιλητές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «καταληστεύει το κράτος και καταστρέφει την κοινωνία».

Ο φιλόσοφος Μπόρις Βέζιακ είπε ότι η σλοβενική κυβέρνηση δεν πρότεινε εναλλακτική οικονομική πολιτική, με προτεραιότητα την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη.

Σημείωσε επίσης ότι ενώ η οικονομική και η κοινωνική κρίση είναι πραγματικότητα η κυβέρνηση με τα μέτρα λιτότητας επιθυμεί να στρέψει τον ιδιωτικό τομέα εναντίον του δημόσιου τομέα και αντίστροφα και να οργανώσει την αστυνομία, το στρατό, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ιστορία σύμφωνα με τη δική της οπτική.

Από την πλευρά της η συγγραφέας Γιάνια Βίντμαρ υποστήριξε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους διοργανωτές και ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μάριμπορ Ντάνιελ Ρεμπόλι που επρόκειτο να μιλήσει στους διαδηλωτές, απέσυρε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή.

«Αποδεικνύεται ότι οι πολιτικοί δεν αξίζουν να κυβερνούν τη χώρα. Πρέπει να πάρουμε πίσω τη χώρα μας, γιατί  μας την έκλεψαν» τόνισε και διάβασε μήνυμα του ποιητή Τσίριλ Ζλόμπετς, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα να παραιτηθεί.

Στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί, τραγουδιστές και εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων οι διοργανωτές διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα, τέσσερα συνδικάτα εργαζομένων εξήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν μαζική διαμαρτυρία στη Λιουμπλιάνα, στις 17 Νοεμβρίου, προκειμένου να μεταφέρουν στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας δεν είναι η λύση, αλλά οδηγούν σε στασιμότητα, ύφεση και φτώχεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.