ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η επιρροή των αμερικανικών εκλογών στις παγκόσμιες αγορές

Η επιρροή των αμερικανικών εκλογών στις παγκόσμιες αγορές

Τους επαγγελματίες της Wall Street, η οποία ως «μητρόπολη» των αγορών επηρεάζει τις συναλλαγές σε όλο τον κόσμο, απασχολούν τα σενάρια για ράλι στις μετοχές σε περίπτωση νίκης του Μιτ Ρόμνεϊ ή πάρτι στα ομόλογα, εάν ο Ομπάμα παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Η νίκη του Mιτ Ρόμνεϊ στις προεδρικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου θα πυροδοτήσει ένα ράλι στη χρηματιστηριακή αγορά την επόμενη ημέρα, ενώ η επανεκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα οδηγήσει σε «βουτιά» τις μετοχές και σε «εκτόξευση» την αγορά ομολόγων, όπως υποστηρίζει ο Bill Gross, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Pimco.

Την 7η Νοεμβρίου, μια νίκη Ρόμνεϊ θα είναι καλή για τις μετοχές και κακή για τα ομόλογα, ενώ η νίκη Ομπάμα θα είναι το αντίστροφο, όπως έγραψε ο Gross στο Twitter της Pimco. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Κυριαρχούν οι διαρθρωτικές αντιξοότητες.

Μια νίκη Ρόμνεϊ θα προκαλέσει χαμόγελα στις επιχειρήσεις που αναμένουν ευρύτερες φορολογικές περικοπές και την κατάργηση των κανονισμών, όπως η οικονομική μεταρρύθμιση γνωστή ευρέως ως Obamacare.

Μια νίκη του Ομπάμα είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει στη Federal Reserve να συνεχίσει με την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν για τα επόμενα χρόνια.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ως στόχο να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις.

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ένα πιο αδύναμο δολάριο και την αύξηση του πληθωρισμού, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα αρκετά. Ο Ρόμνεϊ, εν τω μεταξύ, έχει υποδηλώσει ότι, εάν εκλεγεί, θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι, μετά τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2014, με έναν πιο επιθετικό πρόεδρο.

Σύμφωνα και με έρευνα της Barclays στο περιβάλλον των θεσμικών επενδυτών, η επανεκλογή Ομπάμα θα είναι θετική για τα ομόλογα, ενώ μια νίκη για τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ, θα ήταν καλύτερη για τις μετοχές.

Ο Ρόμνεϊ, πολυεκατομμυριούχος και συν-ιδρυτής της Bain Capital, έχει χαρακτηριστεί ως ο φιλικός προς τις επιχειρήσεις υποψήφιος για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, ενώ, αν ο Ομπάμα κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος, οι επενδυτές θα προτιμήσουν τα ομόλογα, αλλά είναι διχασμένοι σχετικά με την κατεύθυνση που θα πάρουν οι μετοχές, όπως έδειξε η έρευνα.

Πολλοί προβλέπουν ένα μικρό και βραχύβιο sell-off στις μετοχές, αν ο Ομπάμα κερδίσει και ένα σημαντικό ή έστω μικρό ράλι, αν ο Ρόμνεϊ τα καταφέρει στον δρόμο του προς τον Λευκό Οίκο.

Η νίκη του Ομπάμα θα ήταν πιθανόν να εκληφθεί ως διατήρηση του status quo, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays στο report τους, ενώ, όπως προσθέτουν, μία νίκη του Ρόμνεϊ είναι πιο πιθανό να προτείνει μια αλλαγή κατεύθυνσης στους θεσμικούς επενδυτές, μέσω καλύτερων προοπτικών γύρω από την ανάπτυξη.

Όποιος κερδίσει βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν επικείμενο δημοσιονομικό γκρεμό στις αρχές του 2013, οπότε οι αυτόματες περικοπές δαπανών και η λήξη των φορολογικών μειώσεων της εποχής Μπους θα πλήξουν την οικονομία.

Αν νικήσει ο Ρόμνεϊ, οι μεγαλύτερες ανησυχίες είναι αν θα βάλει τέλος στην πιο χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο Ρόμνεϊ έχει δηλώσει την αντίθεσή του στον τελευταίο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, γνωστής ως QE3, και στον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος επιθυμεί μια τρίτη θητεία, επισημαίνοντας ότι μπορεί να καλέσει για μια αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχει κερδίσει πόντους, καθώς έχει ξεκάθαρα βοηθήσει να κρατηθεί η αμερικανική οικονομία μακριά από την ύφεση με διπλό πάτο, αν και οι επικριτές υποστηρίζουν ότι βάζει τελικά μεγαλύτερο ρίσκο στον ισολογισμό της Fed.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.