ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δεν πείθουν τον Νετανιάχου οι δηλώσεις Αμπάς περί μη επιστροφής των προσφύγων

Δεν πείθουν τον Νετανιάχου οι δηλώσεις Αμπάς περί μη επιστροφής των προσφύγων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις δηλώσεις του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος έδειχνε να  παραιτείται από το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων στις προ του 1948 εστίες τους, ένα από τα πάγια αιτήματα τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Αν και αργότερα διευκρίνισε ότι ήταν μία προσωπική θέση, οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή της Χαμάς.

«Είδα τη συνέντευξη του προέδρου Αμπάς και άκουσα ότι από τότε κατάφερε να τις ανακαλέσει» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.

Κάλεσε ακόμη τον Αμπάς να επιστρέψει στις συνομιλίες που έχουν διακοπεί από το 2010 -χωρίς όμως να θέτει προαπαιτούμενα- ώστε να διευκρινίσει εκεί τη θέση του.

Παραταύτα, υπέρ του Αμπάς εκφράστηκε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, μιλώντας για «θαρραλέα λόγια» που αξίζουν τον σεβασμό και δείχνουν ότι το Ισραήλ «έχει έναν πραγματικό εταίρο για την ειρήνη». Οι θέσεις του Αμπάς, είπε ακόμη, ταυτίζονται με την ισραηλινή θέση για δύο χωριστά κράτη.

Ο Αμπάς είχε πει ότι δεν θέλει να επιστρέψει στην πόλη Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ, όπου γεννήθηκε το 1935 και έφυγε το 1948, δήλωση που εκ πρώτης όψεως ερμηνεύτηκε σαν αποποίηση του παλαιστινιακού αιτήματος.

«Έχω επισκεφτεί μια φορά την Σαφέντ», είπε την Παρασκευή ο Αμπάς στο ισραηλινό Κανάλι 2 και πρόσθεσε ότι «θέλω να δω τη Σαφέντ. Είναι δικαίωμα μου να τη δω, όχι να ζήσω εκεί».

Στη συνέντευξη, ο Αμπάς φάνηκε να εννοεί ότι αποδέχεται το κράτος του Ισραήλ στα σύνορα του 1967: «Είμαι πρόσφυγας, ζω στη Ραμάλα, πιστεύω πως η Δυτική Όχθη και η Γάζα είναι η Παλαιστίνη και τα υπόλοιπα μέρη είναι Ισραήλ». Πρόσθεσε δε ότι «η Παλαιστίνη για μένα, τώρα, είναι τα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα».

Ωστόσο το Σάββατο –και ενώ ήδη είχε προκληθεί ζήτημα στην παλαιστινιακή πλευρά– διευκρίνισε μιλώντας στο αιγυπτιακό al-Hayat ότι οι αναφορές στην Σαφέντ «ήταν μία προσωπική θέση και δεν σήμαινε ότι υποχωρώ από το δικαίωμα στην επιστροφή».

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου προέδρου προκαλέσαν την οργή της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας η οποία τόνισε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει αυτό το δικαίωμα και να παραχωρεί έστω και σπιθαμή παλαιστινιακού εδάφους.

Στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, 3.000 άνθρωποι φώναξαν «Έξω, έξω, Αμπού Μάζεν [το πολεμικό όνομα του Αμπάς]» και έκαψαν πορτρέτα του. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν επίσης στη Γάζα και στο Χαν Γιούνες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, που δήλωσε ότι ο Αμπάς δεν έχει «το δικαίωμα να παραιτείται από τα δικαιώματα των προσφύγων. Δεν μιλάει στο όνομα των προσφύγων».

Για τους Παλαιστίνιους η επιστροφή των προσφύγων του 1948 (υπολογίζονται σε περίπου 5 εκατομμύρια οι ίδιοι και οι απόγονοι τους) στα εδάφη όπου ζούσαν και αποτέλεσαν το κράτος του Ισραήλ είναι από τα κεντρικά ζητήματα στον παγωμένο εδώ και δύο χρόνια διάλογο των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και αντιπροτείνει την εγκατάσταση στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, περιοχές που θα γίνουν το κέντρο του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.