ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ομπάμα-Ρόμνεϊ απέναντι σε 200 εκατ. ψηφοφόρους

Ομπάμα-Ρόμνεϊ απέναντι σε 200 εκατ. ψηφοφόρους

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες καλούνται να εκλέξουν στις 6 Νοεμβρίου τον νέο πρόεδρό της χώρας. Οι δύο μονομάχοι επέστρεψαν στις περιοδείες τους -είχαν διακοπεί λόγω του τυφώνα Σάντυ- και δίνουν την ύστατη μάχη να κερδίσουν τους ψηφοφόρους.

Τα βασικά σημεία των προγραμμάτων των δύο υποψηφίων

Μπαράκ Ομπάμα: Δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων απασχόλησης στον βιομηχανικό τομέα μέχρι το 2016 ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να «επαναπατρίσουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως μέσω φορολογικών μέτρων. Διπλασιασμός των εξαγωγών για την υποστήριξη της απασχόλησης. Μείωση κατά το ήμισυ των ενεργειακών εισαγωγών μέχρι το 2020 μέσω της ανάπτυξης του τομέα του φυσικού αερίου και της “πράσινης” ενέργειας.

Μιτ Ρόμνεϊ: Δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης με την ώθηση στην ανάπτυξη μέσω της μείωσης των φόρων, της απορρύθμισης, του ανοίγματος εξωτερικών αγορών και της ανάπτυξης των τομέων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Μπαράκ Ομπάμα: Μείωση των δαπανών κατά 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δέκα ετών. Συνολικά, 1.950 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση των φόρων επί των ευποροτέρων και το τέλος των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και 850 θα συνδέονται με τον τερματισμό των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Μιτ Ρόμνεϊ: Θέσπιση πλαφόν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στο 20% του ΑΕΠ, έναντι 24,4% το 2012. Ψήφιση «χρυσού κανόνα» στο Σύνταγμα. Κατάργηση (αδιευκρίνιστων) φοροαπαλλαγών για τη χρηματοδότηση γενικής μείωσης των φόρων. Αντικατάσταση ενός στους δύο δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη μείωσή τους κατά 10%.

Μπαράκ Ομπάμα: Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα δύο ανώτερα οικονομικά στρώματα στα 208.250 δολάρια, στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την προεδρία του Τζορτζ Μπους (36% και 39,6%). Αύξηση της φορολογίας εσόδων κεφαλαίου από το 15% στο 20% για όλους. Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 28% , μέχρι και το 25% για ορισμένες βιομηχανίες.

Εισαγωγή του «κανόνα Μπάφετ», σύμφωνα με τον οποίο τα ετήσια εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα φορολογούνται με 30% το λιγότερο.

Μιτ Ρόμνεϊ: Μείωση κατά 20% του φορολογικού συντελεστή των έξι φορολογικών κλιμακίων, που μεταφράζεται σε μείωση από 10% στο 8% για το κατώτερο κλιμάκιο και από το 35% στο 28% για το ανώτερο κλιμάκιο (άνω των 388.350 δολαρίων ετησίως). Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 35% στο 25%, σύμφωνα με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Αμβλώσεις και αντισύλληψη

Μπαράκ Ομπάμα: Ο απερχόμενος πρόεδρος, υπερασπιστής του δικαιώματος στην άμβλωση, «πιστεύει ότι η επιλογή υγείας μίας γυναίκας αποτελεί προσωπική απόφαση, που λαμβάνεται με τον γιατρό της, χωρίς την εμπλοκή των πολιτικών».

Μιτ Ρόμνεϊ: Επιθυμεί την αναίρεση στης ιστορικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, η οποία νομιμοποίησε και έθεσε το πλαίσιο της άμβλωσης στο σύνολο των αμερικανικών πολιτειών. Τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της άμβλωσης σε όλες τις περιπτώσεις πλην του βιασμού, αιμομιξίας ή κινδύνου για την ζωή της μητέρας. Ο Ρόμνεϊ, αν εκλεγόταν, θα σταματούσε τις επιδοτήσεις των κέντρων οικογενειακού προγραμματισμού.

Δικαιώματα ομοφυλόφιλων

Μπαράκ Ομπάμα: Υπήρξε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος γάμου των ομοφυλοφίλων, σε προσωπική βάση, τονίζοντας ότι η απόφαση νομιμοποίησής του ή μη εναπόκειται στις πολιτείες.

Μιτ Ρόμνεϊ: Αντίθετος με τον γάμο των ομοφυλοφίλων και των πολιτικών ενώσεων. Τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του συντάγματος ώστε να ορίζεται ότι γάμος είναι μία ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Τάσσεται κατά της αναίρεσης του νόμου «Δεν ρωτάς, δεν λες» , που απαγόρευε την ένταξη των δηλωμένων ομοφυλοφίλων στον αμερικανικό στρατό.

Θανατική ποινή

Μπαράκ Ομπάμα: Παλαιότερα αντίθετος με τη θανατική ποινή, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει τη διατήρησή της για τα ειδεχθή εγκλήματα, θεωρώντας ωστόσο ότι η επιβολή της πρέπει να γίνεται σπανίως.

Μιτ Ρόμνεϊ: Το θέμα δεν εθίγη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς κανείς υποψήφιος δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησής της. «Θεωρώ ότι η θανατική ποινή μάλλον εμποδίζει την τέλεση ορισμένων ειδεχθών εγκλημάτων», έχει δηλώσει.

Μπαράκ Ομπάμα: Λέει ότι σέβεται τη δεύτερη τροπολογία, αλλά επιθυμεί την ενίσχυση των ελέγχων για το παρελθόν των αγοραστών όπλων.

Μιτ Ρόμνεϊ: Τάσσεται υπέρ της στενής ερμηνείας της δεύτερης τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος, που προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή. Τάσσεται κατά της εισαγωγής ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα περιορίζει το δικαίωμα της οπλοκατοχής.

Μπαράκ Ομπάμα: Υποστηρικτής του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας “ως πολίτης και ως πιστός χριστιανός” και υπέρμαχος της ανεξιθρησκίας. Δηλώνει ότι προσφεύγει στις συμβουλές ιερωμένων για να καθοδηγηθεί στην αποστολή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μιτ Ρόμνεϊ: Υψωσε τη φωνή του κατά των προσπαθειών «να αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο κάθε μορφή αναγνώρισης του Θεού». Μορμόνος, προσεύχεται κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο και επικαλείται συχνά τον Θεό στις πολιτικές του ομιλίες, τονίζοντας ότι «τα δικαιώματά μας δεν μάς δόθηκαν από το Κράτος αλλά από τον Δημιουργό»…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.