ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Κίνα εκσυγχρονίζει τις υποδομές στα διαφιλονικούμενα νησιά

Η Κίνα εκσυγχρονίζει τις υποδομές στα διαφιλονικούμενα νησιά

Το Πεκίνο επιταχύνει την ενίσχυση των υποδομών σε  διαφιλονικούμενο νησί στη νότιο Σινική θάλασσα, ανακοίνωσε μέλος της τοπικής κυβέρνησης, μία απόφαση που ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και τους γείτονες του.

Ο γραμματέας του κινεζικού ΚΚ στην επαρχία Χαϊνάν Λούο Μπαομίνγκ δήλωσε πως θα επεκταθεί το οδικό δίκτυο, το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη Σάνσα, που έχει ορισθεί από το Πεκίνο ως «πρωτεύουσα» της νήσου Γιονγκσίνγκ που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Παρασέλ και αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα στην Κίνα και το Βιετνάμ.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πνεύμα της εφαρμογής «των νομίμων δικαιωμάτων» της Κίνας στην περιοχή, που περικλείει και άλλα αρχιπελάγη (όπως αυτό των νήσων Σπράτλι, τα οποία διεκδικούν πολλές χώρες στην περιοχή), πρόσθεσε χθες ο ίδιος αξιωματούχος στην κρατική τηλεόραση.

Το Πεκίνο είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον το περασμένο καλοκαίρι όταν ανακοίνωσε την εγκατάσταση στρατιωτικής φρουράς στη Σάνσα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει επακριβώς το χρονοδιάγραμμα της αποστολής της.

Η νήσος, που κατά το Πεκίνο ανήκει στην επαρχία Χαϊνάν, θα επεκτείνει τη δικαιοδοσία της όχι μόνον στα νησιά  Πάρασελ, αλλά και στην ατόλλη νήσων του Μάκλεσφιλντ, στα ανατολικά, όπως και στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι, στα νότια, διεμήνυσε το Πεκίνο.

«Για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δίκαιά μας στη Νότιο Σινική Θάλασσα, έχουμε δρομολογήσει έναν συντονισμό μεταξύ των διαφόρων τμημάτων προκειμένου να συστήσουμε ένα πιο ενιαίο και αποτελεσματικό όργανο για την εφαρμογή των νόμων» πρόσθεσε ο Λου Μπαομίνγκ.

Η Κίνα διεκδικεί τον έλεγχο σε σχεδόν όλη τη Νότιο Σινική Θάλασσα, σημαντικό δίαυλο του θαλάσσιου εμπορίου. Εκεί, ενδέχεται να βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μεγάλες ζώνες στην περιοχή διεκδικούν επίσης η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και η Μαλαισία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.