«Αν η Σερβία συνεχίσει να επιμένει στον καθορισμό συνόρων αυτό θα στραφεί εναντίον της»

«Αν η Σερβία συνεχίσει να επιμένει στον καθορισμό συνόρων αυτό θα στραφεί εναντίον της»

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, εκτίμησε ότι η Σερβία παίζει με τη φωτιά και θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό της μέλλον με την επιμονή της στη διχοτόμηση του Κοσόβου.

«Αν η Σερβία συνεχίσει να επιμένει στον καθορισμό συνόρων, όχι μόνο με το Κόσοβο, τότε αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον της. Παίζουν με τη φωτιά» τόνισε ο κ. Θάτσι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ζάγκρεμπ «Γιούταρνι Λιστ» σημειώνοντας ότι η δημιουργία κρατών και ο προσδιορισμός συνόρων στα Βαλκάνια είναι διαδικασία που έχει λήξει.

«Αυτό είπε και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά την πρόσφατη περιοδεία της στην περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Θάτσι. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου αναφέρθηκε στις σχέσεις Κοσόβου – Σερβίας, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και στις σχέσεις του με τον σέρβο πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Ελπίζω το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες ταξίδεψα από το Ζάγκρεμπ δεν θα ερμηνευτεί εσφαλμένα στο Βελιγράδι, όπως συνήθως γίνεται» υπογράμμισε αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κροατία και στη συνέχεια τη συνάντησή του με τον σέρβο πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.   

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι έχει κουραστεί να απαντά σε προτάσεις της Σερβίας για πολιτική – εδαφική αυτονομία των Σέρβων του Κοσόβου.

«Τέτοιες προτάσεις δεν είναι ούτε διασκεδαστικές, ούτε κατανοητές. Δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν ούτε εσωτερικές σερβικές διαφωνίες. Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς το γνωρίζει καλύτερα και του το έχουν πει πολλές φορές και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον» ανέφερε ο κ. Θάτσι.

«Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος, το έχουν αναγνωρίσει μέχρι στιγμής 90 χώρες και έχει επιλέξει την πορεία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» τόνισε και κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τη Σερβία ότι «διέπραξε γενοκτονία στο Κόσοβο».

«Εκεί κυριαρχούσε ο τρόμος του Μιλόσεβιτς. Ξεσηκωθήκαμε εναντίον του και επιτύχαμε ανεξαρτησία σε συνεργασία με τους φίλους και τους συμμάχους μας στον κόσμο. Το Κόσοβο έχει την επικράτεια και τα σύνορά του, είναι ενιαίο και αδιαίρετο κι αυτό εγγυώνται οι ισχυρότεροι διεθνείς παράγοντες» επισήμανε ο κ. Θάτσι προσθέτοντας ότι τάσσεται υπέρ της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Αναφερόμενος στους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, ο κ. Θάτσι είπε ότι «είναι κομμάτι του πληθυσμού του Κοσόβου και ότι το Κόσοβο είναι το κράτος τους».

«Γι’ αυτό ελπίζω ότι και σε αυτούς και στο Βελιγράδι θα επικρατήσει τελικά η πεποίθηση ότι πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία του Κοσόβου και να μη ζουν παράλληλο βίο με παράλληλους πολιτικούς θεσμούς» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου εκτιμώντας ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να απαλλαχθεί «από τους παράλληλους θεσμούς επειδή αποτελούν βάρος και στη Σερβία και στο Κόσοβο».

«Οι Σέρβοι του Κοσόβου συνεχώς γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το Βελιγράδι είτε για τις ανάγκες εκλογών, είτε για τις αντιπαραθέσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή» υποστήριξε. Ανέφερε επίσης ότι «σε ιδιωτικές συζητήσεις οι σέρβοι πολιτικοί λένε ότι το Κόσοβο είναι ιστορία που έχει λήξει, αλλά δημόσια σχεδόν με αυτοκαταστροφική ορμή συνεχίζουν την ίδια ρητορική, εξαπατούν τους Σέρβους του Κοσόβου και επιβαρύνουν τις σχέσεις στην περιοχή».

«Το Βελιγράδι» ανέφερε «πρέπει να σταματήσει τη ”φραστική επίθεση” στην εδαφική ακεραιότητα του Κόσοβου, επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος για διχοτόμηση του Κοσόβου ή για πολιτική και εδαφική αυτονομία των Σέρβων».

«Οι πολιτικοί στο Βελιγράδι πρέπει να το γνωρίζουν καλά και δεν υπάρχει ανάγκη να εξαντλούνται με τέτοιες προτάσεις. Αυτό δεν είναι θέμα των διαπραγματεύσεών μας. Έχουμε θέματα να συζητήσουμε» είπε ο κ. Θάτσι προσθέτοντας ότι πρέπει να επιλυθούν πολλά τεχνικής φύσης ζητήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.