ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κατηγορούμενος για “εθνική προδοσία” ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας

Κατηγορούμενος για “εθνική προδοσία”  ο πρώην πρόεδρος της  Κροατίας

Τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή, 15ετή κάθειρξη, ζήτησε η εισαγγελία του Ζάγκρεμπ και κατάσχεση των παράνομα αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων για τον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας και πρώην πρόεδρο της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Ίβο Σανάντερ εκτιμώντας “πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα”.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας κατηγορείται ότι είναι ένοχος για δωροληψία από την αυστριακή τράπεζα Hypo Bank και από τον ουγγρικό πετρελαϊκό όμιλο MOL.

«Ο Ίβο Σαναντέρ όχι μόνο δεν προστάτευσε τα εθνικά συμφέροντα της Κροατίας, αλλά τα πούλησε για 10 εκ. ευρώ» υποστήριξε η εισαγγελέας Βάνια Μάρουσιτς αναφερόμενη στο δεύτερο μέρος του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού τονίζοντας ότι ο Ίβο Σανάντερ μετά από συμφωνία να του καταβληθεί προμήθεια παραχώρησε διαχειριστικά δικαιώματα της κροατικής πετρελαϊκής εταιρίας INA στην ουγγρική MOL.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ένας πρωθυπουργός θεωρεί ότι η Κροατία δεν έχει αρκετούς ικανούς ανθρώπους να διοικούν την INA και την παραχωρεί στους Ούγγρους» είπε η εισαγγελέας στην τελική αγόρευσή της στην πρώτη δίκη του Ίβο Σανάντερ, στο Ζάγκρεμπ.

Σειρά εγγράφων, σύμφωνα με την κ. Μάρουσιτς, αποδεικνύουν η κροατική διοίκηση της INA από τότε που άλλαξε η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών, την περίοδο που ο Ίβο Σαναντέρ ήταν πρωθυπουργός, δεν έχει καμία διαχειριστική εξουσία και ότι για όλα αποφασίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από την Ουγγαρία.

«Αν πίσω από αυτές τις συμφωνίες δεν υπήρχε δωροδοκία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ανικανότητα και αυτό θα ήταν θέμα πολιτικών ευθυνών. Γνωρίζουμε όλο το παρασκήνιο και ότι ο Σαναντέρ εκμεταλλεύθηκε τη θέση του για αποκλειστικά προσωπικά συμφέροντα και ως υπουργός και ως πρωθυπουργός» τόνισε.

Για τη δωροδοκία κατέθεσε ο μάρτυρας Ρόμπερτ Γέζιτς ο οποίος είπε ότι οργάνωσε την παράδοση των χρημάτων και ότι το 50% του ποσού πέρασε από λογαριασμό της εταιρίας του, Xenoplast, είπε η κ. Μάρουσιτς.

«Ο Ίβο Σαναντέρ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες δεν είναι αληθείς, αλλά έχουμε εδώ το μάρτυρα Γέζιτς ο οποίος εξήγησε το ρόλο του και πως ο πρώην πρωθυπουργός του ζήτησε να λάβει τα χρήματα από τη MOL» πρόσθεσε.

Η κ. Μάρουσις υπογράμμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός στην απολογία του προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σχέση του με τον Γέζιτς επιχειρώντας να την ερμηνεύσει ως σχέση κομματικών στελεχών, σχέση ενός πρωθυπουργού και ενός επιτυχημένου επιχειρηματία.

«Αν είναι αλήθεια ότι ο Ίβο Σανάντερ επικοινώνησε με τον Γέζιτς μόνο για τις ανάγκες του κόμματος, τότε γιατί εξακολούθησαν να έχουν επαφή, όταν ο κατηγορούμενος αποχώρησε από την κυβέρνηση;» είπε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας Ταμάρα Λάπτος και αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένοχος και για κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου.

Αναφερόμενη στο τμήμα του κατηγορητηρίου βάσει του οποίου ο Ίβο Σαναντέρ, όταν ήταν αναπληρωτής του τότε υπουργού Εξωτερικών, Μάτε Γκράνιτς έλαβε προμήθεια ύψους 3,61 εκ. κούνα (794.000 ευρώ) από την αυστριακή Hypo Bank για πίστωση που χορήγησε στην Κροατία, η κ. Λάπτος τόνισε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύθηκε τις πολεμικές συγκρούσεις και τον πολύ υψηλό πληθωρισμό εξαιτίας του οποίου η Κροατία δεν μπορούσε να λάβει χρήματα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Επιπλέον είπε ότι οι περισσότεροι μάρτυρες στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι ο Ίβο Σαναντέρ ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, αν και με πρωτοβουλία του Αυστριακού Εξωτερικών, Αλόιζ Μόκα, τις είχε αρχίσει ο Μάτε Γκράνιτς.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.