Προστριβές θα φέρει μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας η ψήφισή του

Προστριβές θα φέρει μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας η ψήφισή του

Στις 16 Νοεμβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο Magnitsky, για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους, που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία του δικηγόρου της εταιρείας Hermitage Capital, Σεργκέι Μαγκνίτσκι.

Το ερώτημα του κατά πόσον η πρόσφατη έγκριση του νόμου Magnitsky στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάσει τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις εξετάζουν Ρώσοι ειδικοί επιστήμονες.

Στις 16 Νοεμβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο Magnitsky, για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους, που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία του δικηγόρου της εταιρείας Hermitage Capital, Σεργκέι Μαγκνίτσκι. Ο δικηγόρος πέθανε σε ρωσική φυλακή το 2009, μετά τις προσπάθειές του να διερευνήσει μία υπόθεση κυβερνητικής διαφθοράς.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική νομοθεσία ακύρωσε την ψυχροπολεμική τροποποίηση -Jackson-Vanik που ενέκρινε το Κονγκρέσο των ΗΠΑ το 1974, για τον περιορισμό του εμπορίου με τη Σοβιετική Ένωση και άλλες κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες εμπόδισαν την ελεύθερη μετανάστευση των Εβραίων,

Η κατάργηση της τροποποίησης ήρθε ως απάντηση στην ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εφόσον αμερικανοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν οικονομικά μειονεκτήματα στη Ρωσία, στο πλαίσιο του ΠΟΕ

Παρόλα αυτά, οι ρωσικές αρχές βλέπουν τον νόμο Magnitsky ως προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, αυτή η «εξαιρετικά εχθρική και προκλητική στάση» θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις και θα προκαλέσει σφοδρή απάντηση της Ρωσίας.

«Η απάντησή μας θα είναι σκληρή, αλλά όχι απαραίτητα συμμετρική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοβ, πριν από την έγκριση του νόμου την Παρασκευή.

«Εξαιτίας ορισμένων συναισθημάτων που επικρατούν στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Καπιτωλίου, από τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ απουσιάζουν σε σοβαρό βαθμό τρεις βασικές αρχές: Ο αμοιβαίος σεβασμός,  η ισότητα των δικαιωμάτων και η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις»

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει τον νόμο ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις, οι αμερικανοί ομόλογοί τους, όμως, θεωρούν ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση Magnitsky.

«Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι διεφθαρμένοι κακοποιοί που επιτίθενται σε πληροφοριοδότες και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα λογοδοτήσουν στην Αμερική, αν όχι στη Ρωσία», δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Καλλιφόρνια, Ντέβιν Νούνες, στην Washington Post.

Στο μεταξύ, ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν τον νόμο Magnitsky, διότι η ρωσική πλευρά δεν συνεργάστηκε για την διερεύνηση της δολοφονίας του δικηγόρου της εταιρείας Hermitage Capital.

«Αρχικά η Ρωσία δεν έδειξε κάποια διάθεση συνεργασίας στη διερεύνηση της υπόθεσης, γεγονός που προκάλεσε τις ΗΠΑ να προωθήσει την έγκριση του σχετικού νόμου», είπε  ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Τεχνολογίας, Γκιόργκι Σίζχοβ.

Ο Γιούρι Κοργκιούνουκ, από τη δεξαμενή σκέψης Indem, με έδρα τη Μόσχα περιγράφει την κατάσταση ως «σοβαρή» και «σκοτεινή». Και οι δύο πλευρές φαίνονται να μην μπορούν να καταλήξουν σ΄ένα συμβιβασμό και εμμένουν στις θέσεις τους, δήλωσε ο κ. Κοργκιούνουκ και πρόσθεσε το νομοσχέδιο  προκαλεί εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κοργκιούνουκ υποστηρίζει επίσης, ότι το νομοσχέδιο θα πυροδοτήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, και πως οι αρχές μπορεί να δουν τη λίστα Magnitsky, ως πρόσχημα, για να σφίξουν τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας.

«Ο κατάλογος είναι σχεδόν απίθανο να επηρεάσει τις ΗΠΑ», συνέχισε ο Κοργκιούνουκ. «Αντ ‘αυτού, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική της Ρωσίας. Οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν τη λίστα ως πρόσχημα, είτε για να τιμωρήσουν, είτε για να δώσουν χάρη στους «σκλάβους», όπως ακριβώς έκανε ο Ιβάν ο Τρομερός τον 16ο αιώνα.»

Ωστόσο, ορισμένοι άλλοι ειδικοί ακούγονται πιο αισιόδοξοι. Για παράδειγμα, ο πρώην ανταποκριτής του  Radio Liberty και ειδικός στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, Γκριγκόρι Φάιφερ, πιστεύει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι περιορισμένη και ότι ο νόμος είναι πολύ αδύναμος, για να επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν νομίζω ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου Magnitsky θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Φάιφερ. «Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν «καταλλήλως», ορισμένοι μάλιστα μιλούν για την πιθανότητα αντιποίνων, μέσω του νόμου ‘Victor Bout’. Εντούτοις, σε αντίθεση με τους Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι πιθανότατα θα αισθάνονταν έντονα την απαγόρευση ταξιδιών στις ΗΠΑ –αλλά και σε άλλες δυτικές χώρες, σε περίπτωση που εξακολουθήσει με επιτυχία η καμπάνια Bill Browder-, πιο πολύ θα επηρεαστούν Αμερικανοί αξιωματούχοι της επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης, μην έχοντας πλέον λόγους να επισκεφθούν τη Ρωσία.»

«Παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο, σαφώς προστατεύει και καλύπτει όσους συνδέονται με την υπόθεση Magnitsky, καθώς και το σύστημα διαφθοράς που αυτοί εκπροσωπούν, θα ήθελε, όμως, να ξεχάσει η Δύση την υπόθεση. Και παρόλο που ο νόμος Magnitsky, είναι μια συμβολική πράξη, έχει ήδη αποδυναμωθεί, χάρη στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου. Πολύ πιο αποτελεσματικό θα ήταν να αναζητηθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που αποκάλυψε ο Magnitsky, κάποια από τα οποία φαίνεται να είναι κρυμμένα στο εξωτερικό»

Από την άλλη, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής Τεχνογνωσίας, Γεβγένι Μιντσένκο,  υποστηρίζει ότι παρά την λίστα Magnitsky, είναι θετικές οι ενδείξεις για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις,  μετά την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Παραδέχεται, όμως, ότι η λίστα Magnistky θα μπορούσε να περιπλέξει τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Δεδομένου, ότι η λίστα περιέχει ονόματα Ρώσων αξιωματούχων, με υψηλό προφίλ, η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη. Στο κάτω- κάτω όμως η Ρωσία δεν έχει και πολλές ευκαιρίες ασύμμετρης απάντησης, Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», κατέληξε ο κ. Μιντσένκο.΄

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.