ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κύπρος: Χαμός μετά την παραλαβή του προσχέδιου του Μνημονίου

Κύπρος: Χαμός μετά την παραλαβή του προσχέδιου του Μνημονίου

Σήμερα, Σάββατο, αρκετές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από πολιτικά κόμματα μετά την επίδοση, την Παρασκευή, του προσχεδίου του Μνημονίου με την Τρόικα.

Χειρότερες από τις αρχικές εισηγήσεις της Τρόικας είναι πολλές από τις πτυχές του Μνημονίου, δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Στις αρχικές εισηγήσεις» είπε «πουθενά δεν αναφερόταν το φυσικό αέριο, ενώ τώρα τα έσοδα από την αξιοποίησή του θα ελέγχονται από την τρόικα μέσω του προϋπολογισμού». Είπε ακόμη ότι «γίνεται φοροεπιδρομή, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη χρεοκοπία ειδικότερα τον κατασκευαστικό τομέα και την ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει ύφεση, χωρίς ανάπτυξη της οικονομίας, θα κλονιστεί ο κοινωνικός ιστός, η ανεργία θα ξεπεράσει το 14% και η ποιότητα ζωής θα επηρεασθεί.

«Αν καταφέρουμε να περάσουμε τα δύο αυτά χρόνια και να θέσουμε τις σωστές δομές και υποδομές, θα καταφέρουμε να βγούμε από την ύφεση και τα πράγματα θα είναι καλύτερα» κατέληξε.

Ο ΔΗΣΥ, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα μελετήσει το μνημόνιο με κάθε προσοχή και συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών, που διέρχεται η Οικονομία, και θα τοποθετηθεί «με την αρμόζουσα ευθύνη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «δεν είναι πολλές οι επιλογές που έχουν απομείνει, ύστερα από την άστοχη, αναβλητική και άτολμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών τα τελευταία χρόνια».

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών, επέρριψε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, «για την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναστολές, δισταγμούς και αναβλητικότητα στη λήψη μέτρων. Διερωτήθηκε: «Έπρεπε να κρέμεται το τραπεζικό σύστημα από μια κλωστή για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση την κατάσταση;». Τέλος, υπενθύμισε τον «ανεδαφικό ισχυρισμό» της κυβέρνησης ότι «η κυπριακή οικονομία είναι αλώβητη και επαρκώς θωρακισμένη».

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε «παραπλανητική» την εικόνα, που παρουσίασε, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος προσέφυγε στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στεφάνου επαναλαμβάνει ότι αυτό έγινε λόγω της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσθέτοντας ότι «όλοι στην Ευρώπη παραδέχονται ότι η Κύπρος αποτελεί παράπλευρη απώλεια των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία».

Δεν μπορεί κανείς να είναι ευτυχής για το περιεχόμενο του μνημονίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης. Κατέληξε: «Όσοι σήμερα θα συμπεριφερθούν με τρόπο που να παραπλανούν τον λαό ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του μνημονίου, το μόνο που θα πετύχουν είναι να σπάσουν την κοινωνική συνοχή, η οποία χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Ο υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Λιλλήκας, υποστηρίζει ότι από μια πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας για το μνημόνιο επβεβαιώνονται οι ανησυχίες για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Σε γραπτή του δήλωση, κατηγορεί την κυβέρνηση για «αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα που οδήγησαν στο μνημόνιο» και τον συνυποψήφιό του Νίκο Αναστασιάδη ότι «το προωθούσε με εκβιασμούς για να υπογραφεί εδώ και τώρα».

«Ανησυχούμε» αναφέρει «ότι οι περικοπές επιδομάτων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι ισοπεδωτικές χρεώσεις για την πρόσβαση στα κρατικά νοσηλευτήρια, θα οδηγήσουν στη δυστυχία μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Επισημαίνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο εκποίησης κατοικιών, τις ασάφειες του μνημονίου, που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το φυσικό αέριο, καθώς και τη διατύπωση για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Εξάλλου, ενοχλημένος φαίνεται να είναι ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, από την αναφορά στο μνημόνιο περί της αύξησης των ωρών διδασκαλίας κατά μία ώρα εβδομαδιαίως, αλλά και του αριθμού των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

Ο κ. Δημοσθένους, αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει μελετήσει το περιεχόμενο του μνημονίου, αλλά σχολιάζει πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, επισήμανε ότι «ουδέποτε ηγέρθη τέτοιο θέμα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας».

Είπε, επίσης, ότι το θέμα θα συζητηθεί με εκείνους που συμμετείχαν στις ομάδες διαπραγμάτευσης με την τρόικα και διαβεβαίωσε ότι κανένας προϋπολογισμός και κανένα μνημόνιο δεν θα επηρεάσουν τα ζητήματα, που άπτονται της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της ουσίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.